Morellene er her – den norske fruktsesongen er i gang!

Moreller i Lærdal

Av:   Foto: Ellen-Margrethe Hovland
Sist oppdatert: 11. juli 2025

Endelig! Den etterlengtede norske fruktsesongen er i gang, og det er morellene som er først ute i butikkhyllene.

Selv om jordbærene allerede kom i mai, er det morellene som markerer starten på den norske fruktsesongen.

– De første morellene er allerede på plass i butikkene – mørkerøde, blanke og fulle av sødme. I løpet av de neste ukene vil de etter planen være tilgjengelige over hele landet, forteller markedsansvarlig i Gartnerhallen, Nick Kalkdijk.

Morellsesongen i Norge varer vanligvis fra midten av juli til midten av august.

Nick kan fortelle at den norske morellsesongen foreløpig ser veldig bra ut, med god kvalitet og lovende avlinger.

– Alt ligger til rette for en god og lang morellsesong over store deler av landet. Forholdene har vært gode denne våren flere steder i landet, med mye sol og varme. Det gir oss moreller med høy kvalitet og fantastisk smak – akkurat slik forbrukerne vil ha dem, forteller han.

God kvalitet og størrelse

Interessen for norske moreller er stor – og for å sikre jevn tilgang på friske, håndplukkede moreller av høy kvalitet gjennom sommeren, samarbeider hele verdikjeden tett fra produsent til butikk.

Bilde Trond Bergskås er en av Gartnerhallens rundt 60 morellprodusenter. Han bor i Bø i Telemark, hvor han har 25 mål med morelltrær. Når sesongen er på topp, har han 45 sesongarbeidere i arbeid.

Årets sesong ser svært lovende ut, og i Telemark er innhøstingen allerede godt i gang. Både størrelsen og kvaliteten er svært god, bekrefter også Trond Bergskås, som har drevet med morellproduksjon siden 2015.

– Vi startet innhøstingen 4. juli – det er rekord, hele to uker tidligere enn i fjor. Kvaliteten er rett og slett fantastisk. De er både store og søte. Det er veldig gøy å kunne tilby så fine moreller så tidlig i sesongen, sier han.

Mye mer norsk på vei

Markedsansvarlig i Gartnerhallen forteller at etter morellen har åpnet den norske fruktsesongen, går det nå slag i slag med produksjonen og tilgangen av norske bær og frukter.

– Kommende uke blir ekstra spennende med økende tilgang på både jordbær, bringebær og moreller. Nå er det bare å håpe på godt vær og glede seg over smaken av ekte norsk sommer, avslutter Nick.

Relaterte artikler

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller