Nå er norsk asparges i sesong!

Hvit asparges vokser og høstes under jorda, og graves forsiktig frem en og en.

Av: Redaksjonen  Foto: Hvasser Asparges
Sist oppdatert: 7. mai 2025

Våren har kommet for fullt. Nå finner du fersk, norsk asparges i butikkhyllene. Den kortreiste vårfavoritten er ettertraktet både hos kokker og matentusiaster. Det er få grønnsaker som gir en tydeligere smak av sesong.

– Det er noe helt eget med smaken på den norske aspargesen. Den er sprø, saftig og søt, og har en friskhet som ikke lar seg kopiere. Aspargesen du finner i butikken har ofte vært i jorda bare et døgn tidligere. Det gjør en stor forskjell, sier Edvart Freberg, aspargesprodusent på Hvasser i Vestfold.

Eksklusiv vare som håndteres for hånd

Norsk asparges høstes vanligvis fra begynnelsen av mai og ut juni.

Gartnerhallen-produsent Freberg forteller at de er i gang med høstingen, og at dette er arbeidskrevende.

– Vi sår, høster, radrenser, luker, vasker, sorterer, veier og pakker hver eneste asparges for hånd, forklarer Freberg.

Økt etterspørsel

Jordsmonnet på Hvasser, ytterst i Oslofjorden, består av sandholdig jord og store mengder gammel havbunn.

Sammen med et mildt og solrikt klima gir dette optimale vekstforhold og er med på å gi den særegne smaken, og den spenstige konsistensen som forbrukerne i økende grad har fått øynene opp for.

– Vi opplever at det stadig flere som etterspør norsk asparges. Alt arbeidet vi har gjort i sosiale og tradisjonelle medier har gitt avkastning. Men, det er fortsatt behov for å minne folk på at aspargesen åpner sesongen for norske råvarer, og hvor godt den smaker, sier han.

Tips til bruk

Norsk asparges er allsidig og kan brukes både rå, grillet, stekt og kokt.

Enkle tilberedninger fremhever smaken. For eksempel med litt smør, salt og sitron, eller sammen med egg og spekeskinke.

– Det trenger ikke være komplisert. Når råvaren er så god i seg selv, er det beste å gjøre minst mulig med den, sier Freberg.

Relaterte artikler

salatåker
9. mai 2022     #Produksjon og marked
Norsk frukt og grønt
28. april 2022     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
20. juni 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller