Kvaliteten og salget av norske moreller og plommer skal øke

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Mari Engh  Foto: Ellen-Margrethe Hovland og BAMA
Sist oppdatert: 22. november 2023

Med støtte fra Grofondet lanseres et spennende kompetanseløft for norsk frukt, med mål om å sikre forbrukeren norsk steinfrukt av ypperste kvalitet, gjennom hele sesongen.

Grofondet har bidratt med 750 000 kroner i støtte til prosjektet, kalt "Kunnskapsgrunnlag for økt salg av steinfrukt". Gjennom ett år skal prosjektet sikre økt kompetanse, i alle ledd, i verdikjeden for norske moreller og plommer. Arbeidet skal ledes av forskningsinstituttene NIBIO og Nofima.

− Norsk steinfrukt betraktes som et luksusprodukt, og forbrukeren forventer topp kvalitet gjennom hele sesongen. For å sikre den gode norske smaken, kombinert med bedre holdbarhet ønsker vi nå å forsterke ekspertisen i alle ledd i verdikjeden, sier prosjektleder og forsker i NIBIO, Ingunn Øvsthus.

I denne sammenheng refererer norsk steinfrukt til morell og plomme. I tillegg har vi en liten produksjon av aprikos i Norge.

Les også: Dyrkes det aprikos i Norge? Ja!

Skal lære fra andre land

Prosjektet har en praktisk tilnærming og legger vekt på kunnskapsoverføringer av «beste praksis» fra andre internasjonale miljøer.

− Det skal organiseres flere studieturer hvor representanter fra fruktpakkeriene, Gartnerhallen, Bama, NorgesGruppen og norske forskingsinstitusjoner vil bli invitert med. Formålet er å få førstehånds innsikt i “beste praksis” på steinfrukt, forteller Øvsthus.

− Mer konkret skal vi oppsøke miljøer, blant annet i Tyrkia, for å oppdatere oss på de nyeste fremskrittene innenfor teknologier både i fruktfelt, under høsting, på lager, ved distribusjon og under omsetning i butikk, forteller prosjektlederen energisk.

Avgjørende støtte fra Grofondet

Grofondet, som er eid av Bama, NorgesGruppen og Gartnerhallen, gir tilskudd til prosjekter som bidrar til økt verdiskaping og salg av norsk frukt og grønt. Steinfrukt-prosjektet var ett av tre prosjekter som fikk tilskudd høsten 2023.

Neste søknadsfrist for Grofondet er 11. januar 2024

Les mer om Grofondet, krav til søker og hvordan du søker her

− Dette prosjektet representerer en spennende satsning for norsk steinfrukt. Vi ser at prosjektet ikke bare vil kunne øke kvaliteten og tilgjengeligheten av norske steinfrukter, men også legge til rette for en utvidelse av sesongen og økt volum, forteller Mari Engh, ny daglig leder i Grofondet.

Lederen for steinfrukt-prosjektet understreker at den økonomiske støtte fra Grofondet er helt avgjørende for å realisere prosjektet, og takker for støtten.

− Jeg ser fram til å lære mer om ulike teknikker som sikrer best mulig kvalitet av norsk steinfrukt ut til forbruker, og håper at vi i samarbeid med næringen kan komme frem til ulike tiltak som kan testes ut her i Norge, sier Øvsthus.

− Vi starter opp prosjektet med en evaluering av årets steinfruktsesong i uke 47. Vi gleder oss til å starte arbeidet, og håper at prosjektet vil legge grunnlaget for et videre hovedprosjekt for å styrke posisjonen til norsk steinfrukt fremover, avslutter Øvsthus.

Relaterte artikler

Fra Njøs frukt- og bærsenter
3. mars 2024     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
1. september 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller