Rogaland var først ute med innhøsting 18. mai, etterfulgt av Vestfold 22. mai. Lier og Frosta er klare i månedsskiftet mai-juni.
Forsinket oppstart
Gartnerhallens sentrale kulturansvarlige produsent (SKP) for salat, Henrik Raastad-Hoel fra Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy, forteller at vårens kalde temperaturer medførte at de i år plantet ut hele to uker senere enn i 2022.
– Nå er vi oppe i de temperaturene vi forventer på denne tiden av året og det går på skinner, sier den travle produsenten.
Og kvaliteten er prima, melder han.
– Hjertesalaten som nå kommer ut i markedet har høy kvalitet og er med på å sette en flott åpning for norsk sesong. Før sesongen avsluttes har Gartnerhallens syv produsenter av hjertesalat levert over 5 millioner hjertesalat til det norske folk, sier han.
Formidabel vekst
Hjertesalat har hatt en god utvikling og veksten har vært formidabel de siste årene. Raastad-Hoel mener forklaringen handler om to ting.
– Det ene handler om produktets egenskaper og det andre ligger i arbeidet produsenten gjør. Hjertesalaten har god holdbarhet, noe som gjør at den er godt tilpasset transport rundt i det langstrakte landet vårt, og helt inn i kjøleskapet til forbrukeren, sier han og fortsetter:
– Det er en mild og søt salat som er svært anvendelig og kombinert med at den pakkes i pakker á 2 stykk er de også forbrukervennlige. Da er det enkelt å variere mellom å ha den i salat, på grillen, eller bruke den som wrap, sier han.
Raastad-Hoel peker også på produsenter som er helt fremme i skoa.
– De følger tett på forbrukertrender og utviklingen av sorter med ulike kvaliteter, være seg sprøhet eller fargevarianter, sier han.
Han har stor tro på at veksten skal fortsette.
– Ambisjonene for grøntnæringen er høye, både fra myndighetene og i hele verdikjeden. Hjertesalaten har en naturlig plass i veksten og utviklingen, avslutter han.
Før sesongen avsluttes har Gartnerhallens syv produsenter av hjertesalat levert over 5 millioner hjertesalat til det norske folk.
Markedsmelding for norsk i sesong
Norsk kinakål og isbergsalat har nådd markedet, mens jordbær og tidligkål er i oppstart. Kålrot og blomkål er de neste kulturene på vei ut i markedet.
Se siste høsteprognose fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd her
Er du medlem i Gartnerhallen og ønsker å se markedsmelding for alle kulturer?
Logg inn på din medlemsside og gå til Markedsinfo for å se hele hele markedsmeldingen.