Gartnerhallens SKP for salat Henrik Raastad-Hoel fra Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy forteller at selv om de var svært tidlig ute med utplanting, allerede 21. mars, vil innhøstingen startet som normalt. – Starten av vekstsesongen var mild og fin, men det ble tidlig kaldt og tørt igjen, som gjør at det vokser noe saktere.
Kulden og tørken har til nå ikke hatt noe å si på kvaliteten. – Hjertesalaten som nå kommer ut i markedet har høy kvalitet og er med på å sette en flott åpning for norsk sesong. Før sesongen avsluttes har Gartnerhallens syv produsenter av hjertesalat levert over 5 millioner hjertesalat til det norske folk, sier han.
Hjertesalat har hatt en god utvikling og veksten har doblet seg de siste 10 årene. Raastad-Hoel mener forklaringen handler om to ting. Det ene handler om produktets egenskaper og det andre ligger i arbeidet produsenten gjør.
– Salaten har god holdbarhet, noe som gjør at den er godt tilpasset transport rundt i det langstrakte landet vårt, og helt inn i kjøleskapet til forbrukeren. Det er en mild og søt salat som er svært anvendelig og kombinert med at den pakkes i pakker á 2 stykk er de også forbrukervennlige. Da er det enkelt å variere mellom å ha den i salat, på grillen, eller bruke den som wrap, sier han.
– Det andre handler om at vi har produsenter som er helt fremme i skoa. De følger tett på forbrukertrender og utviklingen av sorter med ulike kvaliteter – være seg sprøhet eller fargevarianter, sier han og mener at veksten skal fortsette.
– Ambisjonene for grøntnæringen er høye, både fra myndighetene og i hele verdikjeden og hjertesalaten har en naturlig plass i veksten og utviklingen, avslutter han.