Med sommeren rett rundt hjørnet er dette en gledelig nyhet for jordbærelskere over hele landet: Sesongens første dyprøde jordbær blir nå plukket og lagt i kurver, merket med "Nyt Norge". Gartnerhallen tok turen ut til en av jordbærprodusentene som er først ute i år; Hans Olav Moskvil, som produserer jordbær like utenfor Horten.
– I dag plukket vi de første jordbærene – dette har vi gledet oss veldig til!, innleder bærprodusenten.
Hans Olav driver tunnelldyrkning av jordbær på Moskvil gård, sammen med kona Elin. I år har de plan om å produsere 120 tonn jordbær. Når vi kommer inn i tunnelen blir vi møtt av lukten som minner om norsk sommer på sitt beste
Moskvil forteller at det å kunne dyrke jordbærene og se dem vokse fra blomst til modne bær er en utrolig givende opplevelse. Nå gleder han seg til å levere prima produkt ut til den norske forbrukeren.
Noen uker til før alle får tilgang
Foreløpig er bærene fra Moskvil eksklusive røde juveler. Noen av bærene vil bli levert til de lokale Meny-butikkene, men hvermannsen må dessverre vente et par uker til på den etterlengtede smaken av norsk jordbær.
– I løpet av utgangen av juni kan folk over hele landet forvente å ha tilgang på norske jordbær, så lenge vær og vind fortsetter å spille på lag, forteller produsent og fagansvarlig for Gartnerhallens jordbærprodusenter, Tom Christensen.
Landbruk- og matministeren får servert de første jordbærene
De første jordbærene fra Moskvil Bær er det Landbruks- og matminister Sandra Borch som skal få gleden av å få servert.
– Det er hyggelig å kunne gi de første bærene til Statsråden. Det er jeg sikker på at hun vil sette pris på – den unike norske jordbærsmaken er det nok mange som gleder seg til, sier Moskvil.
Borch viser fornøyd frem de norske spisemodne jordbærene hun fikk servert fra Gartnerhallens bærprodusenter.
60 Gartnerhallen-produsenter
Totalt har Gartnerhallen rundt 60 dyktige produsenter spredt rundt i Norge som leverer saftige, smakfulle jordbær. Kanskje ikke så overraskende så er jordbær den bærtypen vi dyrker og spiser mest av i Norge.
– Mye av jordbærene selges til ferskkonsum, men noe foredles til både syltetøy og saft. Det betyr at vi kan spise og drikke norske bær også utenfor sesong. Gartnerhallens bærprodusenter leverer bær både til store syltetøy-, saft- og juice-produsenter som Lerum og Synnøve Finden, forteller fagansvarlig for Gartnerhallens jordbærprodusenter, Tom Christensen.
Den norske selvforsyningsgraden på jordbær ligger på ca. 35 prosent. I norsk sesong derimot, er norskandelen på rundt 80 prosent
Sesongens første modne bærne på Moskvil gård
Nå som de første norske jordbærene er på vei ut til forbrukerne, er det på tide å ønske sommeren velkommen!