Norsk sesong er offisielt åpnet

Asparges Hvasser

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Hvasser asparges
Sist oppdatert: 4. mai 2023

- Vinter nummer to og tre har forsinket oppstarten av norsk sesong, men nå er vi på oppløpssiden, sier produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen, Kai Knutsen og røper at det er aspargesen som i år åpner norsk sesong, tett fulgt av reddik.

− De første kiloene går til storkjøkken og nærmere bestemt fine dining segmentet før det rulles ut i butikk på det sentrale Østlandet, forteller han.

− Når det gjelder reddik viser høsteprognosene at vi må vente en uke til før de første volumene er på vei. Og etter det går det slag i slag med salater, jordbær, tidligkål, tidligpotet og blomkål for å nevne noe, sier han.

På Hvasser teller Gartnerhallen-produsent Edvart Freberg ned timene.

– Vi er straks i gang med innhøsting av hvit asparges etter å ha prøvehøstet litt. Den grønne aspargesen ser vi bare toppen av så den trenger en ukes tid med sol før vi kan starte innhøsting, sier han.

Det er nemlig ikke bare den hvite aspargesen som betegnes som en delikatesse av stjernekokker.

– Den grønne er noe helt spesielt gastronomisk og den er smaken av sommer, sier han.

Bak hver asparges ligger mye hardt arbeid. Fra de sår til de høster skal panten gjennom hele tre vekstsesonger og alt arbeidet foruten vasking foregår for hånd. Såing, radrensing, luking, kutting på jordet, sortering, veiing og pakking, alt er basert på håndarbeid.

Jordsmonnet på Hvasser, ytterst i Oslofjorden, består av sandholdig jord og store mengder gammel havbunn. Sammen med et mildt og solrikt klima gir dette optimale vekstforhold og er med på å gi den særegne smaken, og den spenstige konsistensen som forbrukerne i økende grad har fått øynene opp for.

I løpet av de neste ukene av den svært korte sesongen er det to ting Freberg ønsker seg: at stadig flere skal få øynene opp for den fantastiske smaken, og at flere skal teste den naturell.

– En knekk og du er hekta, lover han.

Oppmerksomheten og etterspørselen for asparges økt de siste årene og Freberg har selv jobbet aktivt med dette og han tenker ikke å slakke av med det første.

– Vi opplever nå at det er langt flere som etterspør den i butikk og vi opplever at alt arbeidet vi har gjort i sosiale og tradisjonelle medier har begynt å gi avkastning. At smaken er så god og at den er med på å åpne sesongen er det flere som trenger å vite og bli påmint på, hvert år, sier han.

I løpet av noen korte uker sørger Edvart og teamet hans for at det hver dag går ut mellom 10-15 tonn asparges fra gården på Hvasser. Det meste selges på Østlandet og i en normal sesong går 60 % til butikk (konsum) og 40 % til restauranter (storkjøkken).

− Har vi med oss været nå har vi grønn asparges frem til sankthans, avslutter han.

Følg Hvasser Asparges på Facebook

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
29. mai 2024     #Produksjon og marked
Asparges Hvasser
8. mai 2024     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
27. februar 2024     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller