Gartnerhallen har 52 jordbærprodusenter rundt om i landet. Tom Christensen, jordbærbonde og kulturansvarlig for jordbær i Gartnerhallen, forteller at årets sesong ser bra ut.
– Oppstarten på jordbærsesongen er en liten uke tidligere enn i fjor. Jordbærsesongen er svært væravhengig. Vi håper ikke at det regner like mye i sommer som i fjor, slik at vi kan levere flere jordbær gjennom juli, forklarer Christensen.
Jordbær fra tunnel åpner sesongen
De første jordbærene kommer fra Gartnerhallen sine produsenter som har investert i tunnelsystemer. Enten i form av “tabletop”, hvor bærene vokser over bakken, eller tunneler hvor jordbærene vokser på bakken.
– Noen få produsenter på Sørlandet og i Vestfold har allerede levert noen få kasser med jordbær dyrket på friland. Fra månedsskifte mai – juni venter vi jordbær fra flere produsenter rundt Oslofjorden, sier Christensen.
Biovarme forlenger sesongen
Andreas Bakken er en av Gartnerhallen sine produsenter som har tatt i bruk ny teknologi. Det er blitt stadig vanligere å dyrke jordbær i tunnel, men Bakken kjenner ikke til andre bønder som har tatt i bruk biovarme som hjelpemiddel.
– Her i Solør er det sen og kald vår, så vi måtte være innovative for å dyrke jordbær. Vi har derfor inngått et samarbeid med å bruke overskuddsvarme fra Solør Bioenergi, forteller Bakken.
Bakken forteller at årets første jordbær var klare til salg allerede 20. mai. Det er nesten to uker tidligere enn normalt.
– Dette er vår 5. sesong som jordbærprodusenter med table-top system. For oss har tunnelproduksjon med varmetilførsel gjort det mulig å sikre stabil temperatur, forteller Bakken.
Andreas ser også optimistisk på årets jordbærsesong.
– Så lenge vi får jevnt påfyll av sol lover det veldig godt for årets sesong, sier Bakken.
Spennende nyheter lanseres snart
Gartnerhallen og BAMA jobber sammen om å finne nye jordbærsorter som smaker godt og er tilpasset den norske ganen.
– Vi kommer til å dele noen spennende nyheter senere denne sesongen. Det er bare å glede seg, avslutter Tom Christensen hemmelighetsfullt.