Betydningen av norsk matproduksjon for landets totalberedskap har fått økende oppmerksomhet de siste årene, blant annet med Totalberedskapskommisjonens rapport fra 2023 og med regeringens nye selvforsyningsstrategi.
Men temaet engasjerer selv utenfor permene av stortingsmeldinger og offentlige utredninger, og har også nådd TikTok og Instagram. Én av influenserne som har bidratt til dette er Dordi Boksasp Lerum fra Tingvoll. Hun har ikke bare valgt å spise mer norsk mat. I 2024 er 21-åringen 100 prosent «norsketarianer», som vil si at hun utelukkende spiser mat som er produsert i Norge.
– Jeg er norsketarianer for å støtte opp om den norske bonden og selvforsyninga i Norge. Ved å velge norsk mat når jeg er på butikken ønsker jeg å bidra til nettopp dette! I tillegg legger jeg ut det jeg driver med på sosiale medier, og håper å inspirere til å spise mer norsk mat, forklarer hun.
Lerum deler fakta om norsk matproduksjon og hverdagsglimt fra kostholdsprosjektet med sine flere tusen følgere i sosiale medier, og videoene hennes har snart fått 300 000 likerklikk på TikTok.
Gjennom videoene er det også tydelig at Dordi er en svært god ambassadør for norsk frukt og grønt i sesong, med inspirerende oppskrifter og videoer fra både potetåker, bærlager og veksthus.
Så hva skal til for å få flere til å velge norsk mat? Kan vi gjøre det enklere å støtte opp under norsk matproduksjon i butikken? Og vil Lerum fortsatt være «norsketarianer» etter 2024? Vi gleder oss stort til å høre Dordi fortelle mer om sine erfaringer som «norsketarianer» på scenen under GRØNT 2024, 20. november.
Konferansen er fulltegnet, og billettsalget er derfor stengt. Ta kontakt på post@gartnerhallen.no om du ønsker å stå på venteliste