Ny langsiktig avtale for fortsatt vekst i norsk frukt og grønt

Gartnerhallen-kongress 2023, Elisabeth Morthen og Petra Axdorff

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: John Trygve Tollefsen
Sist oppdatert: 21. november 2023

Gartnerhallen og BAMA har blitt enige om en ny langsiktig leveranseavtale, som sikrer Gartnerhallens produsenter markedsadgang og forutsigbarhet i åtte nye år.

Gartnerhallen har siden 1997 vært hovedleverandør av norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter til BAMA. Nå sikres samarbeidet for åtte nye år, etter at de to partene i forrige uke kom til enighet om en ny langsiktig leveranseavtale.

– Avtalen bygger videre på verdikjedesamarbeidet vårt de siste 25 årene, og legger grunnlaget for fortsatt vekst i norsk produksjon av frukt og grønt framover, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen.

Hun viser til at de to partene i fellesskap satte mål om 150 prosent vekst i perioden 2016 til 2030.

– Dette målet er vi rute med, og med den nye avtalen opprettholder og tydeliggjør vi vårt felles mål om økt norsk volum og økt norskandel på frukt og grønt.

Offensivt samarbeid om markedsføring, innovasjon og forbedringer i verdikjeden

I tillegg til å omhandle de faktiske leveransene av norsk frukt og grønt via Gartnerhallen til BAMA, rommer den nye avtalen offensive ambisjoner for samarbeid også på flere andre fronter.

– Vi har definert et felles mål om økt norsk volum og økt norskandel på frukt og grønt. Dette skal nås gjennom samarbeid om blant annet markedsføringskampanjer og felles satsing på innovasjon, teknologiutvikling og forbedringer i verdikjeden, forklarer Morthen.

Samarbeidet mellom Gartnerhallen og BAMA, og videre ut i verdikjeden, har bidratt til en markedsandel på norsk frukt og grønt på om lag 65 %.

– Dette gir oss styrke, som vi i fellesskap vil bruke til å drive frukt- og grøntmarkedet framover, til det beste for både norske grøntprodusenter og norske forbrukere, sier direktøren.

Bilde

Konsernsjef i BAMA, Petra Axdorff, og administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen, presenterte hovedlinjene i den nye avtalen under Gartnerhallen-kongress i november. Foto: John Trygve Tollefsen.

Har løftet produsentenes interesser i avtaleforhandlingene

Elisabeth Morthen uttrykker stor respekt for oppdraget som forhandlingsleder på vegne av produsent-fellesskapet.

– Produsentenes interesser har stått fremst for oss i forhandlingene. Vi er godt fornøyde med avtalen er tydelig i sin oppslutning til prissystemet i grøntnæringen, med blant annet prisanbefalingene fra Grøntprodusentenes Samarbeidsråd og målprisene gitt av Jordbruksavtalen, sier hun.

Morthen viser også til at den nye avtalen definerer koordinerte beslutningsprosesser knyttet til utvikling, innkjøp og valg av emballasjeleverandører og en felles ambisjon om framtidig sortssamarbeid.

– Sist, men ikke minst, er også avtalen tydelig på at vi i felleskap skal bidra til et bærekraftig og velfungerende marked, blant annet gjennom Gartnerhallens oppfølging av produksjonsplanleggingen. Vårt mål har hele veien vært å sikre forutsigbar og langsiktig vekst for Gartnerhallens produsenter. Det legger den nye samarbeidsavtalen grunnlaget for, avslutter Morthen.

Relaterte artikler

Bringebær
19. april 2024     #Organisasjon
Gartnerhallens Logo
31. mars 2023     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller