I september 2020 fusjonerte Lærdal Grønt SA og Sognefrukt SA til Sogn Frukt og Grønt SA. Et viktig mål for fusjonen var byggingen av nytt felles frukt- og grøntpakkeri i Håbakken i Lærdal.
Nå står bygget klart til bruk, og det nye pakkeriet ble åpnet av landbruks- og matminister Sandra Borch fredag 1. juli.
– Vi er svært glade for at vi har klart å reise dette anlegget. Det blir et stort løft for alle våre 140 medlemmer som skal levere flere tusen tonn med mat til dette pakkeriet. Det er frukt- og grøntprodusentene i Sogn som har bestemt og gjennomført disse planene. Dette viser samvirkemodellen på sitt beste, og det har vi all grunn til å være stolte av, sier Endre Kleiveland, styreleder i Sogn Frukt og Grønt, i en pressemelding.
Landbruks- og matminister Sandra Borch og styremedlem Kari Sigrun Lysne fra Lærdal under åpningen av Sogn Frukt og Grønt sitt nye pakkeri.
Forventer stor vekst framover
Det nye pakkeriet skal håndtere epler, pærer, plommer, moreller, bær, tidligpotet og grønnsaker fra syv ulike kommuner i Sogn. I et normalår forventer man en omsetning på rundt 130 millioner kroner, og det forventes stor vekst i årene framover.
I tilknytning til pakkeriet åpnet også Sognasmak AS ny butikk i samme bygg, med salg av lokalmat og -drikke, grøntvarer fra pakkeriet og utsalg og formidling av lokale råvarer.
– Dette er en unik sjanse til å løfte Sogn som mat- og drikkeregion. Her skal vi tilby de beste smakene. Blant annet vil varer fra pakkeriet kunne selges i Sognasmak. Med en så kort vei fra pakkeri til utsalg, tilbyr vi kundene våre frukt og grønt til høy kvalitet, noe som er utrolig kjekt, sier Tor Yttri, styreleder i Sognasmak, i pressemeldingen.
Sognasmak har åpnet en flott butikk i tilknytning til det nye pakkeriet.
Gartnerhallen har bidratt med delfinansiering
Totalt vil 140 produsenter i Sogn eie og levere til Sogn Frukt og Grønt SA. Anlegget er på cirka 6500 kvadratmeter og består av pakkesal, kjøler, administrasjonsdel, lager, Felleskjøpet-butikk og nevnte Sognasmak.
Flere aktører, blant andre Gartnerhallen, har bidratt med delfinansiering av det nye anlegget.
Elisabeth Morthen, Nils Olve Gillund og Kai Knutsen representerte Gartnerhallen under åpningen.
– Vi har et godt og aktivt frukt- og grøntmiljø i Sogn. For Gartnerhallen er det viktig å opprettholde og utvikle dette framover. Med det nye pakkeriet ligger alt til rette for å få frukt og grønt ut til forbrukeren på en effektiv og god måte. Vi er også trygge på at pakkeriet vil fungere som en viktig møteplass for produsentene i Sogn, og ønsker Sogn Frukt og Grønt lykke til med viktig arbeid, sier Kai Knutsen, konstituert administrerende direktør i Gartnerhallen.