Potetprodusenter fra Steigen vant «Årets unge bonde 2020»

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Landbruks- og matdepartementet
Sist oppdatert: 15. november 2020

For første gang gikk grøntprodusenter helt til topps i kåringen av «Årets unge bonde», da Gartnerhallen-medlemmene Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand fra Steigen ble utnevnt til årets vinnere.

Med om lag 800 nominerte kandidater i årets kåring, var det duket for knallhard kamp om den gjeve prisen, som ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad tirsdag 10. november.

I en artikkel på landbruks- og matdepartementets nettsider uttaler Bollestad at paret er flotte representanter for norsk landbruk, og verdige vinnere av årets kåring.

– De er nytenkende og viser et pågangsmot som norsk landbruk trenger, sier Bollestad videre.

Stas å vinne prisen sammen

Henning Andreas var i utgangspunktet nominert alene. Da det ble kjent at han hadde gått videre til finalen spurte han om å bli nominert sammen med Dina, siden de deler både eierskapet og arbeidet på gården.

– Det er veldig stas å vinne denne tittelen. Spesielt når vi har deltatt sammen, sier Dina og Henning Andreas i en e-post til Gartnerhallen.

Seieren betyr også at paret er de første grøntprodusentene som går helt til topps i kåringen, siden prisen første gang ble utdelt i 2010.

– Vi synes det er veldig godt å se at grønt også blir representert i denne konkurransen. Det er utrolig mange dyktige grøntprodusenter rundt om i landet, så vi håper det ikke blir like lenge til neste gang, sier potetprodusentene.

Setter pris på å møte andre grøntprodusenter

Paret tok over driften av Fonn-Holand gård etter Hennings foreldre i 2018, og har vært medlemmer i Gartnerhallen siden.

– Vi er stolte medlemmer av samvirke og Gartnerhallen, og vi er glade for at vi får både levere produkter og lære mye gjennom organisasjonen. Vi setter også veldig stor pris på å møte andre grøntprodusenter i organisasjonen. Vi har lang vei til nærmeste grøntprodusent, så da må vi utveksle erfaringer med andre på tvers av landet, sier Dina og Henning.

- Inspirerende forbilder som gir framtidstro

Organisasjonssjef i Gartnerhallen, Arve Gladheim, mener potetprodusentene og Gartnerhallen-medlemmene er verdige vinnere av årets kåring.

– Det er spesielt gledelig at vinnerne driver i Nord-Norge, hvor det de siste årene har vært satset på å utvikle produksjonen av poteter og grønnsaker. Unge produsenter er viktig for rekrutteringen, og Dina og Henning er inspirerende forbilder som gir god grunn til framtidstro på vegne av norsk grøntnæring, sier Gladheim.

Om prisen:

Prisen «Årets unge bonde» har blitt delt ut siden 2010, og er et samarbeid mellom Felleskjøpet Agri, Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s Norge. «Årets unge bonde» skal være 35 år eller yngre, matprodusent og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Årets unge bonde vinner 20.000 kr til å dra på en drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Relaterte artikler

Bringebær
19. april 2024     #Organisasjon
Gartnerhallens Logo
31. mars 2023     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller