Sikrere frostvarsling kan gi lengre vekstsesong

Frossent frukttre

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Pixabay
Sist oppdatert: 3. mars 2023

For norske produsenter av frukt og grønt er én frostnatt nok til å påvirke årets avling. Nye frostvarsler kan bidra med økt forutsigbarhet.

Gartnerhallen er aktivt med i prosjektet Climate Futures, som har til mål å utvikle presise klima- og værvarsler på både kort og lang sikt.

Som en del av prosjektet har forskere ved Norsk Regnesentral, i samarbeid med Gartnerhallen, utviklet nye frostvarsler som med større sikkerhet skal kunne anslå når vinterens første og vårens siste frost inntreffer. Dette kan potensielt bidra til å forlenge vekstsesongen i begge ender.

– Høstvarslene kan være spesielt aktuelle for de som dyrker poteter og gulrøtter, mens vårvarslene kan være spesielt rettet mot bærprodusenter som lurer på når det er trygt å starte sesongen, sier Thea Roksvåg, forsker ved Norsk Regnesentral, i en artikkel på climatefutures.no.

Uventet frost kan få store konsekvenser for sesongen og avlingen. Frukt- og grøntprodusenter har uttrykt behov for bedre prognoser for hvor lang tid det er til frosten kommer, og hvor lang tid i forveien det er mulig å varsle frost. Et slik frostvarsel skal kunne gjøre det lettere å planlegge både utplantings- og innhøstingstidspunkt, og dermed forhindre store avlingstap.

I arbeidet har forskerne tilpasset en statistisk modell, med utgangspunkt i internasjonale sesongvarsler som gir over 100 scenarier for fremtidige temperaturer, opptil 6 måneder frem i tid. Disse er finjustert og tilpasset lokale temperaturforhold. Climate Futures jobber nå for finne ut hvordan frostvarselet kan testes og brukes operativt i sanntid.

Les også: Climate Futures skal gi vær- og klimaprognoser for framtidas grøntproduksjon

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
7. november 2023     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
8. september 2023     #FoU og innovasjon
Planter på pall
3. april 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller