Slik skal Gartnerhallen bidra til lettere hygiene-opplæring

Eplehøsting hos Grethe Sylling

Av: Redaksjonen  Foto: Differ Media, Aurora Hannisdal
Sist oppdatert: 22. desember 2022

Gartnerhallen har fått tildelt 400.000 kr for å utarbeide og tilgjengeliggjøre et flerspråklig opplæringsmateriell på hygiene, rettet mot utenlandske arbeidere.

Blant produsentene av norsk frukt, bær og grønnsaker er over halvparten avhengig av utenlandsk arbeiderkraft. Vanligvis kommer omtrent 18 000 utenlandske arbeidere til Norge hver sesong, med begrensede eller manglende norsk og engelskkunnskaper.

− Utenlandske arbeidere er avgjørende for næringen vår. Samtidig følger det med språkutfordringer som kan gjøre det krevende for produsentene å gi tilstrekkelig opplæring i hygiene, innleder prosjektleder og kvalitetssjef i Gartnerhallen, Elisabeth Fjærvoll Olsen.

For å bistå produsentene, og sikre ryddig og god opplæring, skal det nå utarbeides og tilgjengeliggjøres pedagogisk og oppdatert læringsmateriell.

For å gjennomføre tiltaket har Gartnerhallen, sammen med NordGrønt, Bama, KSL og NLR, fått støtte fra ordningen Nasjonale tilretteleggingsmidler, som Landbruksdirektoratet administrerer.

− Dette blir en god fellesløsning for grøntnæringen. NordGrønt, Bama, KSL og NLR er med som samarbeidspartnere, og har en viktig rolle som faglige bidragsytere i utviklingen av opplæringsmaterialet, forklarer Olsen.

Video og plakater på valgfritt språk

Læringsinnholdet vil bestå av en flerspråklig opplæringsfilm og trykkeklare plakatfiler.

− Til å utvikle det digitale og grafiske læringsinnholdet har vi fått med oss et av Norges ledende miljøer innen læringsopplevelser, Task Alliance AS, forteller Olsen.

For å sikre at det er enkelt å forstå innholdet i opplæringen skal Task produsere en animasjonsfilm, som egner seg svært godt for digital læring.

Klart til 2023-sesongen

Målet er at opplæringsmateriellet skal bli klart og tilgjengelig for alle frukt- og grøntprodusenter innen sesongen starter, i 2023.

− Gartnerhallen vil sette opp en tema-side på gartnerhallen.no, hvor filmen og plakatfilen vil ligge tilgjengelig. Alle samarbeidspartnere vil også bistå med å distribuere læringsmateriellet i sine kanaler, til produsentene som ønsker å ta det i bruk. Vi håper og tror at dette vil bli et nyttig hjelpemiddel for produsentene våre, avslutter Olsen.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
3. juli 2023     #Kvalitet
Arbeidere på jorde
23. juni 2022     #Kvalitet
Tre personer arbeider på åker med traktor
28. september 2020     #Kvalitet

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller