Største satsingen på norske epler noensinne

Bilde av Knut Amund Surlien

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Norsk Landbrukssamvirke / John Trygve Tollefsen
Sist oppdatert: 2. mai 2021

To nye eplesorter har fått navn og de to tronarvingene ligger an til å lede en formidabel satsning på norske epler i årene fremover.

Sorten WUR 6 som modnes først på høsten får navnet EDEN Sorten WUR 28 som modner litt senere får navnet FRYD

Mye av veksten som skal skje i epleproduksjonen fremover er knyttet til nye sorter, og de to nye sortene som fikk navn i dag, vil stå i front i det største grepet som er gjort i norsk epleproduksjon.

– Målsettingen med de nye sortene er å ta en ta en større andel av det totale eplemarkedet og bidra med vekst, som er helt i tråd med Gartnerhallens strategi for vekst, sier Knut Amund Surlien, Sentral kulturansvarlig produsent for kjernefrukt i Gartnerhallen.

God smak og dyrkningstekniske egenskaper

Eplesortene er godt nytt for forbruker og produsenter. De skårer høyt på forbrukernes smakspreferanser og de har svært gode dyrkningstekniske egenskaper. Siden de har høy sykdomsresistens vil det bli mindre behov for plantevernmidler. Veien fram til de to sortene går helt tilbake til 2014.

– Produktutviklingen startet med at vi i 2014, overraskende fikk innsyn i et internasjonalt sortsutviklingsprogram i Nederland som lå langt framme på moderne smaksegenskaper og resistens mot sykdommer. Døråpneren til dette programmet var Tomas Hesthamar, som er Gartnerhallens SKP Moreller, som gjennom sitt kontaktnettverk fikk tilgang til dette programmet, forklarer Knut Amund.

Surlien mener det er flere som må trekkes frem i arbeidet.

– Allerede fra start har det vært et svært tett samarbeid med BAMA, både rundt kartlegging av egenskaper, utvelgelses av sorter og markeddsforankring. Helt sentralt i dette arbeidet har Harald Osa stått, sammen med Roger Utengen og Dag Smedstad. De har gjennomført en svært profesjonell seleksjonsprosess som endte i noen sorter som oppfylte alle kravene.

Testet over 40 sorter i feltforsøk

For å komme dit ligger det et betydelig arbeid. Det ble vurdert mange titalls sorter og over 40 sorter ble testet på feltforsøk.

De første sortene ble plantet i små skala testfelt for å undersøke hvordan de passet det norske klimaet. Etter dette ble det plantet storskala testfelt på Østlandet og i Hardanger. Erfaringene fra testfeltene ga indikasjoner på avlingsvolum og avdekket styrker og svakheter ved sorten i produksjon. Nå er det klart for utplanting.

– I år skal det plantes 10-12.000 trær av hver sort og i dag står det 35.000 trær av hver sort på oppal som skal plantes i 2022. I løpet av juni er vi klare med produksjonsplanene for det Gartnerhallens produsenter skal plante ut i 2023, og foreløpige tall ligger på 55.000 trær av hver sort. Dette vil gi en total mengde på 100.000 trær som gir 1000 tonn epler på årlig basis, sier Surlien eplekjekt.

Mer om Eden og Fryd

Sortene oppfyller smakspreferansene til forbrukerne, og er faste, sprø og aromatiske. De kan også skilte med lang levetid i omsetning. Begge sortene har multigenresistens mot skurv og er sterke mot meldugg.

Eden som gikk under arbeidsnavnet WUR 6 har omtrent samme modningstid som Summerred/Gravenstein, og kan dyrkes i alle etablerte fruktdistrikt i Norge. Eplet har lekker dypgul grunnfarge, mens dekkfargen er rødstripete. Markedsmålet med WUR 6 er å dekke etterspørselen etter et søtere, sprøere eple i hovedsesong og derved ta økte markedsandeler for norsk produksjon.

Fryd som gikk under arbeidsnavnet WUR 28 er moden en liten uke senere enn Aroma. Eplet krever godt mikroklima og tilstrekkelig med soltimer i modningen for å få fargeutvikling. Sorten har gulgrønn grunnfarge, mens dekkfargen er dyprød. Avlingspotensialet ser ut til å være stort, og frukten er lagringsdyktig i alle fall ut februar. Smaksmessig scorer sorten svært høyt.

Relaterte artikler

Arbeidere på jorde
23. juni 2022     #Kvalitet
Jordbærløft i Nord-Norge, Grofondet
22. juni 2022     #FoU og innovasjon
Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita
9. juni 2022     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller