Strømstøtteordningen for jordbruk og veksthus justeres

Nils Olve Gillund på åker

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Differ Media, Karoline Finnema
Sist oppdatert: 15. september 2022

Hever taket for strømstøtte til jordbruksforetak.

Regjeringen varslet fredag 16. september endringer i strømstøtteordningen for jordbruk og veksthus. Den øvre grensen på 20.000 kWt per måned i strømstøtteordningen for jordbruket økes til 60.000 kWt. Ordningen gjelder fra oktober og ut desember. Samtidig går man fra kvartalsvis til månedlig utbetaling av strømstøtte.

– Vi er veldig glade og takknemlige for at regjeringen ser og lytter til grøntnæringa. De har kommet oss i møte på to helt sentrale punkter: taket på ordningen heves, og man går over til månedlig utbetaling. Vi skulle selvsagt aller helst sett at hele taket ble fjernet og at ordningen fikk varighet helt fram til mars, men dette er allikevel et svært viktig grep for å ivareta høsting og lagring av en større andel av årets avlinger, sier Nils Olve Gillund, styreleder i Gartnerhallen SA.

Viktig gjennomslag for Gartnerhallen

Etter flere uker med stor usikkerhet, representerer dagens justering av ordningen et avgjørende gjennomslag. Gartnerhallen har jobbet intenst opp mot faglagene i jordbruket, ulike departement, regjeringsapparat og Stortinget for å finne løsninger for grøntprodusentene og matproduksjonen.

Gjennom direkte kontakt, møter og spørreundersøkelser har Gartnerhallens eiere, tillitsvalgte og SKP-apparatet bidratt med verdifull innsikt. Dette har gjort det mulig for Gartnerhallen å utarbeide et solid faktagrunnlag, som har vært av svært stor betydning i arbeidet.

Styrelederen understreker at Gartnerhallen fortsetter arbeidet, både politisk og markedsmessig, for å finne gode løsninger i den krevende kostnadssituasjonen produsentene står oppe i:

– Vi vil også opprettholde vårt arbeid for å finne løsninger også for produsenteide lager og pakkerier. Dette er foretak som er en integrert del av primærproduksjonen, og som har avgjørende betydning for å sikre god kvalitet på norske grøntprodukter og hindre matsvinn, avslutter han.

Les mer om endringene på regjeringen.no

Oppdatert 23. september: Gartnerhallen er nå kjent med at overgang til månedlig utbetaling kun gjelder jordbruksforetak, og ikke veksthus. Gartnerhallen jobber videre for å sikre månedlig utbetaling også til veksthusprodusenter, som møter de største likviditetsmessige utfordringene.

Søknadsskjema finner du på Landbruksdirektoratets nettsider.

Relaterte artikler

Nils Olve Gillund, Sandra Borch og Wenche Westberg under møte i LMD
28. september 2022     #Organisasjon
Bilde av gulrot på lager med utsnitt bilde av Nils Olve Gillund
2. september 2022     #Organisasjon
Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita
9. juni 2022     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller