Godt vær med gode temperaturer inn i påsken har bidratt til at flere av landets grøntprodusenter har kunnet starte på årets våronn, og med det legge det viktige grunnlaget for årets vekstsesong.
Frosta i Trøndelag omtales ofte som "Trondheims kjøkkenhage", med stor og variert grøntproduksjon. Kari Helga Viken, på Viken Midtre gård på Frosta, kan melde at de er i gang så smått.
– Vi pløyde litt rett før påskehelga, men har ikke satt noen poteter enda. Det er litt regn og kjøligere nå, så vi "ligger på været", sier Viken, som regner med å komme i gang med potetsetting til omtrent normal tid, det vil si mot slutten av neste uke.
Pløying på Frosta. Foto: Kari Helga Viken
På henholdsvis Nøtterøy, Lena og i Stokke driver Brødrene Freberg DA produksjon av blant annet epler, blomkål, hodekål, pastinakk, sellerirot og rosenkål. De tre brødrene står i tillegg bak de ettertraktede Hvasser Asparges.
– Per i dag er vi godt i gang med oppal av småplanter i veksthus. Aspargesfeltene på Hvasser er klargjort og vi forventer høsting fra slutten av april. Beskjæring av epletrær på Toten er i rute. Utplanting av selleri, rosenkål, hvitkål og blomkål blir i starten av mai. Dette går til industri, i tillegg til noe konsumrosenkål, forklarer eldstebror Bernt Freberg.
Med mye nedbør hittil i 2024, og med gjeldende langtidsvarsel, forventer han tørke fram til Sankthans.
– Etter det får vi satse på at været spiller på lag, og at vi slipper de helt store overraskelsene i produksjonen, sier han.
Klargjøring av aspargesfeltene på Hvasser. Foto: Frebergs®️
Lenger sør i landet, på Tromøya utenfor Arendal, dyrker Øystein Fredriksen gulrot.
– Mellom regnbygene har det blitt sådd gulrot fortløpende, så vi må vel si at vi er i rute. Men både vi på Sørlandet og produsentene på Brunlanes ønsker tørrere vær framover, sier Fredriksen som følger spent med på de store snømengdene som er varslet denne uken.
Fredriksen er også sentral kulturansvarlig produsent på gulrot i Gartnerhallen, og har god oversikt over status hos gulrotprodusentene.
– Den første gulrota ble sådd på Karmøy i midten av februar. Vi er flere i sørlige deler av Vestfold, i Agder og på Jæren som kom i gang i slutten av februar.
Les også: Våronna er i gang på Karmøy
Våronn på Tromøya. Foto: Øystein Fredriksen
Det tørre og gode klimaet i Lærdal gir gode forhold for grøntproduksjon og tidlig våronnstart. Her driver Per Hjermann variert produksjon, med blant annet blomkål, gulrot, poteter, epler og moreller.
– Vi er i full gang med poteter og gulrot. Det er litt tidligere enn normalen, med 3 til 4 dager.
Våronn i Lærdal. Foto: Per Hjermann