Selv om snø og slaps fortsatt dominerer landskapet i store deler av landet, har enkelte allerede startet på årets våronn.
Helt vest i Rogaland, på Karmøy, ligger Langåkergården, hvor havstrømmene bidrar til et mildt klima. Det gir gode forhold for tidlig våronn-start for gården som produserer gulrot og kål til Gartnerhallen.
Allerede 26. februar kunne de første gulrotfrøene gå i jorda.
– Vi startet å så litt gulrot på mandag, på cirka 7 dekar. Forholdene var fine, og jorda lagelig, så vi gikk i gang. Vi visste hele tiden at resten av denne uka kom til å bli regn- og vindfull, så vi har ikke fått gjort noe mer siden mandag, forteller Eirik Langåker.
Fortsetter våronna over helgen
Med bedre værforhold i neste uke, forventer han å fortsette arbeidet over helgen.
– Vi ser på det som verdifullt å få kommet i gang tidlig med deler av våronna, og få sjekket at alt av maskiner fungerer. Det gir oss tid til å stille inn og endre på ting som ikke fungerer optimalt, før vi går i gang for fullt, forklarer Langåker.
Han presiserer at det er spesielt gode forhold på teigen de nå har begynt på, ved at den tørker veldig raskt opp.
– Hadde vi ikke hatt denne teigen, kunne vi ikke startet nå på mandag som var.
Foto: Eirik Langåker
Regner med å ta opp gulrøtter fra 20.juni
Nationen har også omtalt den tidligere våronnstarten. Til avisa uttaler Langåker at de regner med å ha sådd ferdig tidlig-gulrøttene i mars, før hodekålen normalt plantes ut fra midten av april. De regner med å kunne starte opptak av tidlig-gulrøtter rundt 20. til 25. juni.
– Gulrøttene vi sådde nå blir ikke tidligere ferdige enn om vi hadde sådd de om tre uker. Sånn sett er det ingen hensikt i å så gulrøttene så tidlig. Vi stresser ikke med å komme utpå, men når været er lagelig så gjør vi det, sier han til Nationen.
Foto: Eirik Langåker.