Vi kan være helt selvforsynte med norsk agurk om noen år

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Redaksjonen  Foto: BAMA
Sist oppdatert: 4. februar 2025

Den norske agurkproduksjonen har de siste årene hatt en imponerende vekst, med en norskandel på hele 83,5 % i 2024. Denne utviklingen skyldes etablering av vinterproduksjon, som har gjort det mulig å dyrke agurker året rundt i Norge. – Vi i Gartnerhallen ser for oss at norskandelen kan nærme seg 100 % i fremtiden, sier Kai Knutsen, administrerende direktør i Gartnerhallen.

– Å kunne produsere agurk på vinteren har vært avgjørende for å øke norskandelen, sier Knutsen.

For å løfte produksjonen har norske produsenter investert i moderne veksthus med avansert teknologi.

Moderne veksthus gjør det mulig å opprettholde optimal temperatur, lys og fuktighet, selv i vinterhalvåret.

Denne teknologiske utviklingen har ikke bare sikret en jevn tilgang på agurk med høy kvalitet, men også redusert behovet for import i vintermånedene.

Den norske kvaliteten på agurk

Norske agurker er kjent for å være veldig gode på kvalitet, som gjør at de holder seg lengre.

Resultatet er agurker av svært høy kvalitet, som norske forbrukere foretrekker.

– Vi opplever at våre produsenter leverer et produkt som verdsettes, forteller Knutsen.

Selv med den imponerende økningen, er det fortsatt rom for forbedring.

Helårsproduksjon i vekst

Norskandelen på agurk var 64,8 % i 2017.

Tallene for 2024 viser at over 80 % av agurkene vi spiste, ble dyrket her i landet.

En kort periode uten produksjon vil imidlertid oppstå når veksthusene må vaskes og klargjøres for ny sesong.

Den økende norskandelen på agurk er et tydelig bevis på at målrettede investeringer og teknologisk innovasjon gir resultater.

– Gjennom tette samarbeid med produsenter, jobber vi hele tiden med å utvikle løsninger som gjør norsk grøntnæring mer effektiv og konkurransedyktig. Satsingen på moderne veksthus, som muliggjør helårsproduksjon av blant annet agurk, er et godt eksempel på dette, sier Knutsen.

Med fokus på kvalitet og bærekraftig produksjon, kan norske agurker fortsette å øke i markedet.

Relaterte artikler

Asparges Hvasser
8. mai 2024     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
17. mai 2022     #Produksjon og marked
salatåker
9. mai 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller