7 grunner til å spise mer norsk frukt og grønt

Gartnerhallens Logo

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 28. oktober 2022

Det er mange gode grunner til å spise mer norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter. Her er noen av dem.

1. Norsk grønt er sunt

Forskningen er helt tydelig: å spise grønt er bra for helsa vår. Det er en grunn til at staten oppfordrer oss til å spise "5 om dagen" i de nasjonale kostholdsrådene. Mer grønt i kosten reduserer faren for å utvikle mange vanlige kreftsykdommer, immunforsvaret styrkes og det bidrar til å forebygge hjerte- og karsykdommer.

2. Økt matsikkerhet

Et aktivt landbruk over hele landet gjør at vi kan produsere mer av maten vår selv. Ved å redusere behovet for importert mat står vi bedre ved en eventuell krisesituasjon. Det er bra for matsikkerheten vår.

3. Støtt den norske bonden og landbruk over hele landet

Kjøper du norske grøntprodukter får du mye med på kjøpet: du bidrar også til å støtte den norske bonden og et levende landbruk over hele landet. I Norge produserer vi frukt, bær, poteter og grønnsaker fra Lindesnes i sør til Finnmark i nord. Faktisk har ingen andre land kommersiell grøntproduksjon så langt nord som det vi har i Norge.

4. Det er trygt å spise norsk grønt

Sammen med Sverige og Finland, er Norge blant de landene som har lavest bruk av plantevernmiddel i produksjonen.

Årsaken er at den kalde vinteren tar knekken på mange av skadegjørerne som spiser mye av avlingene lenger sør. Vi har også god plantehelse som gjør at plantene ikke trenger så mye hjelp til å vokse. I Norge har vi strenge regler på hvilke plantevern- og lagringsmiddel det er lov å bruke. Summen av dette er at det er trygt å spise norskprodusert frukt, bær og grønnsaker.

5. Støtt norske arbeidsplasser over hele landet

Grøntnæringen bidrar med mange arbeidsplasser i Norge, ikke bare i produksjonen ute på jordene eller i veksthusene, men også i pakkerier, foredling og distribusjon. Disse arbeidsplassene er ofte tilknyttet stedet der produksjonen faktisk skjer, nemlig i dsitriktene. Grøntnæringen bidrar dermed til å sikre verdiskaping i mange distrikskommuner rundt om i landet

6. Frukt og bær inneholder mindre sukker enn du tror

Mange tror at man bør unngå frukt og bær fordi det inneholder mye sukker. Det er riktig at frukt og bær inneholder naturlig fruktsukker, men sukkeret er mindre konsentrert fordi frukt også består av mye vann. I tillegg inneholder frukt og bær også viktige vitaminer, mineraler og fiber som kroppen trenger. Bilde

7. Lavt klimagassutslipp

Norsk produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter kan vise til svært lave klimagassutslipp sammenlignet med mange andre land. Årsaken er at vi gjødsler effektivt og at vi i hovedsak bruker fornybar energi i produksjonen.

Relaterte temaartikler

Reddiker og blomkål
29. november 2022     #Produksjon og marked
Landskap Frosta
28. oktober 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller