Det er mange spennende prosjekter i Grofondet som skal bidra til økt vekst av norsk frukt og grønt. På årskonferansen GRØNT 2025 får du mulighet til å bli kjent med flere av initiativene – og møte menneskene bak.
– Grofondet, som er eid av Gartnerhallen, Bama og NorgesGruppen, er en felles satsning for å realisere nye initiativer for å styrke den norske grøntbransjen. Vil du bidra til at vi når våre vekstmål, og jobber du i verdikjeden vår? Da kan du søke Grofondet om støtte, forteller daglige lederen i Grofondet, Mari Engh.
Hun kommer også til Grønt 2025 for å inspirere flere i salen til å få ideer til å gro. Med seg på scenen har hun flere prosjektledere som vil «pitche» hvert sitt Grofondet-initiativ.
Les mer om Grofondet, krav til søker og hvordan du søker her
Neste søknadsfrist for Grofondet er 8. januar 2025
__Prosjektpitch 1: Mer Norsk løk
Visste du at nordmenn i snitt bare spiser 5,7 kilo løk i året – mens verdensgjennomsnittet er ca. det dobbelte? Løk er blant det sunneste vi kan spise, og Norge er i dag selvforsynt med rundt 70 prosent av behovet. Likevel finnes det et betydelig og uutnyttet potensial her, for videre vekst.
I prosjektet Mer norsk løk samarbeider flere av Gartnerhallens erfarne løkprodusenter med sentrale aktører i næringen – fra forskningsmiljøer til Bama. Målet er å utvikle fremtidsrettede og markedstilpassede løkprodukter, samtidig som kvaliteten styrkes og svinnet reduseres. Prosjektet utforsker alt fra nye sorter og smakstyper til innovative dyrkings- og tørkemetoder som kan gi bedre lagringsstabilitet.
Hovedtema for konferansen GRØNT 2025 er hvordan vi skal sikre økt volumvekst – og nettopp derfor er løk et svært spennende case. Som den tredje mest brukte grønnsaken i Norge kan den både bidra til økt forbruk og nye produkter i markedet.
For å presentere pitchen kommer prosjektleder daglig leder i Larvik Løk AS, Reidar Gusland.
Prosjektpitch 2: Grønn vekst i ISS kantinene ISS er Norges største kantinekjede, med hele 450 serveringssteder. Målet med prosjektet er å øke andelen frukt og grønt i de daglige måltidene som ISS serverer - og det er ikke småtterier det er snakk om: hele 45 0000 måltider hver eneste dag!
Målet med prosjektet er å gi kantinemedarbeidere inspirasjon og praktisk opplæring – slik at de får nye ideer, større trygghet og mer lekenhet i hvordan de bruker råvarene. Kan dette være nøkkelen til å få enda mer grønt tallerkenene i kantinene? Vi er nysgjerrige – og gleder oss til Grønt 2025, når Hege Sørlie og Cecilie Ragner fra ISS deler sine erfaringer og forteller mer om prosjektet!