Fire spennende prosjekter innen sortsprøving

Nærbilde kål

Av: Redaksjonen  Foto: BAMA
Sist oppdatert: 29. april 2021

Norske forbrukere krever mangfold i butikkhyllene. Nå pågår det mange spennende forsøk med utprøving av nye sorter innen bær, poteter og kålvekster for å øke produksjon og salg av norskprodusert frukt, bær, poteter og grønnsaker.

Norske jordbær fra tidlig vår til sen høst

Flere produsenter har stor suksess med dyrking av jordbær i tunnel. Nå gjøres det flere forsøk med ulike jordbærsorter for å utvide sesongen. Jordbærsortene på friland kan bare høstes en gang i løpet av sommeren. I forskningsprosjektet “BærKraft” tester de nå ulike sorter som lar seg høste flere ganger gjennom sesongen, og betydelig lenger utover høsten enn vanlig frilandsproduksjon. Det betyr flere typer jordbær til bærglade nordmenn.

Les mer hos NIBIO

Bilde

Mer norsk solbær, rips og stikkelsbær

I dag importerer vi store mengder solbær, rips og stikkelsbær, selv om dette er bær vi fint kan dyrke i Norge. I forskningsprosjektet OptiRibes tester de ut nye sorter som kan bidra til en stabil og økt norsk produksjon, samtidig som det skal være mulig å klassifisere bær ut fra ulik kvalitet. Det betyr bedre bær for forbrukerne, og høyere verdiskaping for produsentene.

Norske poteter på forbrukernes premisser

Etter flere år med nedgang i salget av norsk potet har næringa tatt grep. Nye dyrkingsmetoder og sorter testes ut for å tilpasse seg forbrukernes preferanser. Flere av de potensielt nye potetsortene er gule potetsorter som er mindre i størrelsen. De mindre potetene har en fordel i at de er raskere å tilberede, noe forbrukerne setter pris på.

KålSmak skal gi økt verdiskaping og flere valgmuligheter for forbrukeren

Kålvekster har tradisjonelt vært viktig i det nordiske kostholdet, men i de siste årene har salget flatet ut. En samlet verdikjede har derfor satt fokus på kålvekstene. I forskningsprosjektet KålSmak har forskerne sett på ulike kålsorter for øke kvaliteten, og testet ut ulike nye bruksområder for kålvekstene.

Les mer hos Nofima

Relaterte temaartikler

Holm gård
7. januar 2024     #FoU og innovasjon
Et bilde fra Gartnerhallen
18. desember 2023     #FoU og innovasjon
Et bilde fra Gartnerhallen
14. desember 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller