Grønt TeknoForum gir økt konkurransekraft for Gartnerhallens eiere

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Redaksjonen  Foto: Differ / Aurora Hannisdal
Sist oppdatert: 2. mai 2021

Norske produsenter av frukt, bær, poteter og grønnsaker kan få økt konkurransekraft ved å ta i bruk ny, bærekraftig teknologi. Gartnerhallens Grønt TeknoForum skal formidle kunnskap om ny tilgjengelig teknologi til Gartnerhallens eiere.

Ny teknologi som kunstig intelligens, droner og robotisering bidrar til å øke effektiviseringen i stadig flere næringer, også i landbruket. For å få fortgang på teknologiutviklingen har Gartnerhallen tatt initiativ til å opprette et Grønt TeknoForum.

– Vi ønsker at teknologimiljøene i Norge i større grad skal rette seg inn mot frukt- og grønnsaksnæringen. Derfor har vi etablert en felles møteplass for grøntnæringa og teknologimiljøer, sier FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen, Ellen Hovland.

Norges fremste teknologiaktører deltar i forumet

Gartnerhallen har invitert de fremste teknologimiljøene i Norge til forumet. NIBIO, NMBU, SINTEF og Kongsberg Innovasjon er med som faste medlemmer, sammen med BAMA og Norsk Landbrukssamvirke.

– Disse aktørene er fremst i verden på mange av teknologiene de utvikler. Vi er selvfølgelig veldig glade for at de tar grøntnæringa på alvor ved å delta i forumet, sier Hovland.

Klimaendringene gjør at norsk landbruk må tenke nytt

Hovland mener det er mange grunner til at ny teknologi blir viktig for konkurransekraften i grøntnæringen framover.

– En årsak er klimaendringene. Flomsommeren 2017 og tørkesommeren 2018 minner oss om at framtidas værmeldinger vil være varmere og våtere. Vi trenger flere verktøy for å håndtere det nye klimaet, sier hun.

Teknoforumet er derfor på jakt etter teknologi som gjør produsentene og avlingene mindre avhengig av værforholdene.

– Det kan være tunneldyrking og kontrollert vanning, eller lettere utstyr som kan gjøre det mulig å komme ut på jordet uten å gi jordpakking,selv om været det er våte forhold, sier fagsjefen.

Det må utvikles teknologi til norske forhold

Hovland mener det er viktig at grøntnæringa selv bidrar til at det utvikles teknologi tilpasset norske forhold.

– Norsk produksjon av frukt, bær og grønnsaker skiller seg ut fra andre deler av verden med et krevende klima, samt brattere og mer oppstykkede arealer til grøntproduksjon. Det betyr at det ikke bare er å kjøpe ny teknologi utviklet i andre land for helt andre forhold, sier hun.

Samtidig har Norge verdens høyeste pris på arbeidskraft. Koronapandemien har også vist hvor avhengige næringa er av utenlandske arbeidere.

– Dette gjør at teknologiske løsninger som bidrar til økt automatisering og robotisering er særlig relevant for Norge, sier fagsjefen.

Ny teknologi er avgjørende for vekst

Sammen med andre aktører i grøntnæringen har Gartnerhallen et ambisiøst mål om øke omsetningen med 150 prosent innen 2030. Hovland mener ny teknologi er helt avgjørende om Gartnerhallen skal nå målet sitt.

– Mange av de nye teknologiene kan bidra til å øke konkurransekraften til norsk frukt og grønt. Derfor er det vesentlig at vi holder øye med det som skjer og formidler denne informasjonen til våre eiere, avslutter hun.

Relaterte temaartikler

Holm gård
7. januar 2024     #FoU og innovasjon
Nærbilde kål
29. april 2021     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller