Hvem vinner Gartnerhallens innovasjonspris 2021?

Illustrasjonsfoto collage innovasjonspris

Av: Redaksjonen  Foto: Ellen-Margrethe Hovland
Sist oppdatert: 19. oktober 2021

16 innovative kandidater fra hele landet er nominert til Gartnerhallens innovasjonspris 2021.

Gartnerhallens innovasjonspris har til formål å sette fokus på utvikling og nytenkning innen norsk grøntproduksjon. På Gartnerhallen-kongress 18.-19.november 2021 skal den gjeve prisen deles ut for niende gang.

FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen, Ellen-Margrethe Hovland, er strålende fornøyd med det høye antallet kandidater som har kommet inn i årets nominasjonsrunde.

– 16 sterke og gode kandidater viser tydelig hvilken innovasjonskraft og -evne som finnes i den norske grøntnæringa. Blant de nominerte finner vi alt fra tiltak knyttet til håndtering av koronapandemien, via initiativer for å dyrke fram nye sorter og kulturer, til omfattende teknologisatsinger, sier Hovland.

Stor bredde blant de nominerte kandidatene

De nominerte kandidatene har tilhold over hele landet, og alle de fire hovedkulturene i Gartnerhallen; frukt, bær, poteter og grønnsaker (friland og veksthus), er representert. Blant de nominerte finner vi både Gartnerhallen-produsenter, pakkerier og andre aktører i Gartnerhallens verdikjede.

– Bredde kjennetegner også de mange ulike miljøene som har sendt inn nominasjoner. Det er fantastisk gøy å se hvor mange som har benyttet muligheten til å nominere gode kandidater, og det er tydelig at innovasjonsiveren blant Gartnerhallens produsenter blir lagt merke til langt utenfor organisasjonen, sier Hovland.

Både regionråd i Gartnerhallen, statsforvalter, FoU-miljøer, teknologiutviklingsmiljøer, pakkerier, landbruksrådgiving og kunder har benyttet anledningen til å nominere. Enkelte av produsentene har sågar blitt nominert av flere ulike miljøer.

Bilde

Tøff oppgave for juryen

Juryen skal i første omgang velge ut 3 finalister, som vil bli nærmere presentert på gartnerhallen.no og i sosiale medier. Deretter vil innovasjonsprisen bli delt ut under festmiddagen på Gartnerhallen-kongress 2021.

– Juryen har en tøff oppgave foran seg nå. Det er en krevende øvelse å bare kunne plukke ut tre finalister fra et så stort spenn av gode kandidater. Det kan vel egentlig kalles et luksusproblem, sier Hovland med et smil.

Juryen består av:

  • Aud Mari Folden, nestleder i Gartnerhallens styre og juryleder
  • Kristin Hollung, forskningssjef Avdeling Mat og Helse, Nofima
  • Espen Gultvedt, norskansvarlig BAMA
  • Inger Martinussen, leder av divisjon Frukt og grønt, NIBIO
  • Ellen Hovland, FoU- og innovasjonssjef og sekretær for juryen

Og de nominerte er...

Les mer om de nominerte kandidatene under (presentert i alfabetisk rekkefølge).

Andreas Bakken, Grue, Innlandet: Nominert for prosjektet “Sirkulær grøntproduksjon” hvor overskuddsvarme fra nærliggende industri benyttes til utvidet jordbærsesong i tunnel.

Bent Ingar Fuglu, Levanger, Trøndelag: Nominert for aktiv utprøving av sensorer til både frilandsproduksjon og klimakontroll av lager for lagringsgrønnsaker.

Brødrene Freberg, Vestfold: Nominert for utvikling av kommersiell norsk produksjon av hvit asparges til konsum.

Dag Einar Bøtun og Marie Stensholt, Fresvik, Sogn: Nominert for utvikling av “PickNCarry”, et innovativt nytt plukkeverktøy for bær, i første omgang bringebær.

Evy og Olav Grundnes, Målselv, Troms: Nominert for sitt arbeid som feltverter for uttesting av nye metoder og ny sensorteknologi for potetproduksjon.

Jon Berle og Harald Inge Sand, Svelvik, Viken: Nominert for sortsprøving av nye fruktsorter, for utvidet sesong og bedre klimatisk egnede fruktsorter for norske forhold.

Karl Martin Viken, Frosta, Trøndelag: Nominert for utvikling av kuttede urter og unik kombinasjon av vertikalt og tradisjonell veksthusproduksjon.

Knut Salve Lunden (Reddal), Brødrene Reier (Jeløya) og Fredrik Bakke (Brundlanes): Nominert for bidrag til utvikling av ny metode for jorddamping som bærekraftig ugressbekjempelse.

Lauvsnes Gartneri ved Jan Terje Vignes: Nominert for installasjon av et nytt, norskutviklet produksjonssystem i gartneriets veksthus, som vil fange CO2 fra uteluften, og gi klimanøytral tomatproduksjon.

Ole Morten Nyberg, Rena, Hedmark: Nominert for uttesting av nye sorter og dyrkings- og vekstavslutningsmetoder, med spesielt fokus på småpotetproduksjon. Kunnskapsdeling.

Siderhuset/ Balholm: Nominert for import av egne cidereplesorter, fruktdyrking og foredling av eplemost og bærmost i ulike varianter.

Siderklynga i Hardanger: Nominert for å skape samarbeid for økt verdiskaping, produktutvikling og innovasjon. Samt for å tilrettelegge for økt volum av norsk sider, tilgjengelig råstoff og antall siderprodusenter.

Simen Myhrene, Sylling, Viken : Nominert for sitt engasjement for å videreutvikle jordbærproduksjonen, som tabletopproduksjon i tunnel, plantesauna, robotisert innhøsting, digitalisert datainnsamling og -håndtering. Deltagelse i forskningsprosjekter, kunnskapssøken, -utvikling og -deling.

Sogn Frukt og Grønt: Nominert for sortsprøving av aprikossorter som både er smakfulle og egnet til å dyrkes og omsettes i Norge.

Stig Jakob Hanasand ved Hanasand Gartneri, Rogaland: Nominert for utvikling av miksspann med tomater til konsummarkedet da pandemien stengte ned storkjøkkenmarkedet.

Øystein Fredriksen, Tromøya, Agder: Nominert for aktivt bidrag i utprøving og tilbakemelding av frilandssensorer, samt inspirerende engasjement og samarbeid med teknologiutviklere.


Vil du få med deg utdelingen av Gartnerhallens innovasjonspris 2021? Kjøp billett til Gartnerhallen-kongress her!

Relaterte temaartikler

Et bilde fra Gartnerhallen
3. desember 2021     #FoU og innovasjon
Innovasjonsprisen 2021 finalister
14. oktober 2021     #FoU og innovasjon
UV-lys på jordbær
30. september 2021     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller