Innovasjonspris-finalist Karl Martin Viken

Karl Martin Viken

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Differ Media
Sist oppdatert: 3. desember 2021

På Frosta, midt i «Trøndelags kjøkkenhage», driver Karl Martin Viken innovativ og moderne grøntproduksjon, med basis i naturlige vekstbetingelser og lange tradisjoner.

Karl Martin Viken er nominert til Gartnerhallens innovasjonspris 2021 for sin produktutvikling innen kuttede urter, og for å ha videreutviklet Viken Gartneri med en unik kombinasjon av vertikal og tradisjonell veksthusproduksjon.

Nytenkningen og satsingsviljen har bidratt til at Viken er valgt ut av juryen som én av tre finalister i årets prisutdeling. Juryen har pekt på at Karl Martin og foreldrene er fremoverlente og innovative på mange fronter.

– Det er stor stas for oss som bedrift å være nominert. Hvis vi vinner, er prisen noe som skal deles med alle som jobber her. Foreldene mine har lagt grunnlaget, og støttet opp om prosessen vi er inne i nå. Ikke minst har alle de ansatte stått på for å få produksjonen til å fungere, sier Karl Martin.

Kombinerer tradisjonell veksthusproduksjon med vertikalt landbruk

Etter å ha bygget det første veksthuset i 1998, har Viken Gartneri gradvis utvidet til dagens anlegg på 15.000 kvadratmeter. Her produseres salat og urter i veksthus, i tillegg til salater og vårløk på friland.

– Bærekraft, miljø og klima er noe som ligger langt framme i pannebrasken, både for meg og ikke minst for mine foreldre. Når vi skulle bygge ut anlegget vårt for å øke produksjon, var det en forutsetning at vi også skulle få en mer bærekraftig produksjon, forklarer Karl Martin.

Som første norske produsent har Viken Gartneri utviklet en ny teknologi som kombinerer tradisjonell veksthusproduksjon med vertikalt landbruk. Det gir en energieffektiv produksjon med optimalisert temperatur, vanntilførsel og lysforhold.

– Vertikal produksjon gir god kontroll over produksjon, men krever mye energi og gir mye overskuddsvarme. Tradisjonell veksthusproduksjon krever mye areal og varme, men nyttiggjør sollyset på en god måte. Ved å slå de 2 sammen får du en symbiose, hvor de to løsningene er bedre sammen, enn hver enkelt løsning for seg, forklarer Karl Martin.

Viken Gartneri har også banet vei for redusert matsvinn. Både som produsent av porsjonspakkede krydderurter, og gjennom etableringen av «Grønne folk», hvor produkter som ellers ville ha blitt kastet, nyttiggjøres inn i ulike ferdigretter.

Om Gartnerhallens Innovasjonspris:

Gartnerhallens innovasjonspris er en hederspris til den eller de som særskilt utpeker seg innen utvikling og nytenkning i norsk grøntproduksjon. Prisen deles ut for niende gang, på Gartnerhallen-kongress 18. – 19. november 2021. Blant 16 nominerte kandidater har juryen valgt ut tre finalister: Simen Myhrene, Karl Martin Viken og Jan Terje Vignes.

Relaterte temaartikler

Et bilde fra Gartnerhallen
3. desember 2021     #FoU og innovasjon
Innovasjonsprisen 2021 finalister
14. oktober 2021     #FoU og innovasjon
UV-lys på jordbær
30. september 2021     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller