Ny smaksopplevelse i vente: fersk aprikos fra Norge

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 14. desember 2023

Ferske, norske aprikoser er nok noe få har sett for seg. Likevel, neste sesong kan det bli en realitet i utvalgte Meny-butikker. Det er takket være ambisiøse fruktprodusenter fra Lærdal, med støtte fra Grofondet.

I Norge kjenner vi aprikosen best i tørket versjon. Men smaken av norsk fersk aprikos er noe helt eget, om vi skal tro produsent og prosjektleder i aprikossatsingen, Kari Sigrun Lysne fra Sogn Frukt og Grønt SA.

– Folk sier bare WOW når de smaker på de ferske aprikosene vi dyrker. Det er nesten vanskelig å sette ord på smaken, forklarer den engasjerte prosjektlederen.

Lærdalsbøndene har drevet med utprøving av aprikoser siden 2011. Fram til nå har de oransje-gyldne fruktene bare vært tilgjengelig for salg lokalt i Lærdal. Men med prosjektstøtte fra Grofondet, skal de ut til et større publikum fra og med neste sesong.

– Fersk aprikos blir nok en ny opplevelse for mange. Vi oppdaget den på studietur i Italia og det var noe vi ikke hadde smakt før. Smaken var så god at vi tenkte at dette er noe vi rett og slett må få til i Norge også.

Les mer: Forskjellen på aprikos, fersken og nektarin

Satser på smak

Å prøve ut helt nye ting i det nordlige Norge er ikke bare, bare. Utprøvingen har krevd tålmodighet, men smaksopplevelsen har stått i sentrum og slikt tar tid.

– Vi satser ikke på mest mulig. Vi satser på smak. Smaken er noe helt eget, men det tar jo tid å finne riktig sort til norske sommere og bruke nok tid til å finne de som både fungerer i Norge og som gir den aller beste smaken, forklarer Lysne.

Prosjektlederen mener bestemt at aprikosene kommer til å selge seg selv om folk bare får en smakebit. Utfordringene er bare å få dem ut til folk.

– Aprikosen har ganske kort holdbarhet og er sensitiv for frakt. Vi har heller ikke hatt mulighet til å bruke plantevern i dyrkingen, for det finnes jo ikke plantevern for aprikoser som er godkjent i Norge ennå, sier Lysne.

Bilde Daglig leder i Grofondet fikk gleden av å smake på de eksotiske aprikosene under et fruktbesøk i lærdal i sommer.

Grofondet gir viktig støtte

Men nettopp på grunn av utfordringene, er støtten fra Grofondet ekstra viktig. Det gir produsentene og samarbeidspartnerne i Meny tid og luft til å finne gode løsninger for å få den eksklusive ferskvaren ut til folket.

Les mer:Om Grofondet og hvordan du søker om støtte

– Vi er veldig glad for at Grofondet ville være med på dette prosjektet! Støtten har vært veldig viktig. Det gir oss tid til å jobbe med dette på en god måte. Det er mange ting som må løses, sier Lysne.

Neste søknadsfrist for Grofondet: 11.januar 2024

Produsentene samarbeider med tre Meny-butikker og deres grøntansvarlige. Ifølge Lysne er det en utfordring å etablere noe helt nytt, men spennende for alle parter.

– Dette prosjektet kan forhåpentligvis få ringvirkninger for norsk fruktdyrking generelt også. Vi ønsker å få flere til å se hvor spennende det kan være, sier hun.

Les mer: Dyrkes det aprikos i Norge? Ja!

Ny norsk produksjon?

Selv om arbeidet fram til nå har vært langvarig og nitid, så har prosjektlederen stor tro på at aprikosdyrking kan bli større i Norge.

– Vi valgte aprikosen fordi vi så at den trives sammen med morellen. Aprikosplantene er også ganske lik plommen. Vi har både moreller og plommer i Norge, så hvorfor ikke aprikoser? spør hun.

I første omgang kommer ikke Lærdals-aprikosene seg lengre enn til Meny-butikker i Bergen. Dersom forutsetningene ligger til rette for det, så kan aprikosen helt sikkert nå ut til flere.

– Hvis vi får til dette nå, så mener jeg det skal gå an å få til i flere områder enn Lærdal. Jeg er optimist! sier Lysne.

Det er ingen tvil om at aprikosen har vunnet hjertet til fruktbonden. Om du er så heldig å snuble over norske aprikoser i butikk en dag, så har hun bare én oppfordring til deg:

– Hvis du ser fersk aprikos i butikk, så må du smake. Hvis du smaker, så blir du solgt, slår hun fast.

Relaterte temaartikler

Grofondet-prosjekt sirkulær grøntproduksjon Solør
4. august 2021     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller