50 % volumøkning i desember

Kålrotstappe i skål på bord

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no
Sist oppdatert: 10. desember 2021

Julen er en av høytidene der tradisjonene står sterkest knyttet til mat. Tall fra Gartnerhallen viser at volumene på kulturene knyttet til julemat har doblet seg. En kultur utmerker seg – kålrotsalget forventes å være over 7 ganger en normaluke.

– Vi ser en kraftig økning innen konsum på alle kulturer inn mot jul og nyttår, der økningen for julekulturene er sterkest, sier Oppberget og ramser opp kulturene dette gjelder: kålrot, hodekål, rødkål, rosenkål og rødkål.

− For å trekke frem et eksempel seksdobler nordmenn kålrotforbruket i desember. I løpet av noen få dager går salget fra 150 til 1100 tonn kålrot i uken, det vil si at det øker med over 600 % i toppuken, sier Oppberget.

– Julesalget innen potet vokser betraktelig i disse ukene og viser en særskilt økning innen gourmetsortene slik som mandel, fjellmandel, Ringerikspotet og Gulløyepotet. Dette er potetsorter som har mye smak og står godt til kraftig julemat, men også vanlig potet øker i denne perioden, sier Bjørn Oppberget, markedsansvarlig i Gartnerhallen.

Også i år har julebordsesongen endret spisevanene og det får forskyvninger i markedet.

– Vi hadde jo selvfølgelig håpet at restaurantene skulle få oppleve en god julebordsesong også gjennom desember. De signalene som er nå på restriksjoner og kanselleringer gir oss grunn til å forvente at også i år vil volumene flytte seg fra storkjøkken til dagligvare, sier han.

Les mer om norske grønnsaker

Relaterte artikler

Nærbilde av erter
17. desember 2021     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
16. juni 2021     #Produksjon og marked
Bilde av innhøsting av hjertesalat
18. mai 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller