Med ferske råvarer, sterke fagstemmer og en nybakt bonde som debattleder, ble det diskutert hvordan Norge kan dyrke mer, spise sunnere og sikre bedre matberedskap. Interessen for arrangementet var stor – allerede før dørene åpnet hadde det samlet seg en lang kø av folk som ønsket å få med seg de annonserte debattene.
I en tid preget av global uro, handelskrig og klimaendringer, ble det løftet frem konkrete løsninger og muligheter for økt selvforsyning og grønn vekst. Debattene, ledet av Jon Almaas, tok for seg tre hovedtemaer: produksjonsvekst, matberedskap og folkehelse.
Louise Dedichen (viseadmiral), Hanne-Berit Brekken (Ap), Geir Pollestad (Sp), Mahmoud Farahmand (H), Linda Granlund (Helsedirektoratet), Andreas Viestad, Alfred Bjørlo (V) og Ramani Nordli (A) var blant debattantene på scenen. Fokuset var å diskutere og finne felles løsninger på utfordringene vi står i, og som vi vil møte fremover.
Etter debattene ble det servert en fantastisk lunsj laget med norske råvarer, mens Christer Rødseth og Hanne-Lene Dahlgren inspirerte til grønnere kosthold med live TV-kjøkken.
Flere Gartnerhallen produsenter og forskere fra NIBIO var tilstede for å dele ut smaksprøver og fortelle om noe av det beste Norge har å by på. Båten var lastet med alt en kunne tenke seg av norske frukt og grønnsaker som publikum fikk mulighet til å ta med seg hjem.
Arrangementet ble en suksess og et tydelig bevis på at frukt og grønt engasjerer – både politisk og blant folk flest!
En stor takk til produsentene som deltok på markvandringen:
• Agurk: Guren Gartneri v/ Kristian Guren
• Tomat: Hanasand gård v/ Stig Jakob Hanasand
• Stilt-/bukettblomkål: Gilhus Gård v/ Ragne Helene Ravnsborg
• Plommer: Blaaflat Gard v/ Harald Blaaflat Mundal
• Potet: Bjærtnes & Hoel v/ Åsmund Bjærtnes
• Salat: Viken Gartneri Frosta v/ Karl Martin Viken
• Hvitløk: Norsk hvitløk v/ Ellen Fjestad