Årets første norske poteter er i jorda

Nypoteter

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 24. februar 2023

18.februar satte Gartnerhallen-produsent Torleif Todnem de første potetene i jorda. Siden 1980-tallet (med noen få unntak) har potetprodusentene på Randaberg i Rogaland vært først ute i landet.

− Jeg har satt de enda tidligere før. Men, det som virkelig er interessant er ikke når de kommer i jorda, men når vi kan ta de opp. Målet er å slå fjorårets rekord, 10. mai, forteller Todnem.

Se video fra Gartnerhallens og BAMAs norsk-kampanje i 2021:

Blir det kongerikets første poteter, også i år?

Det ligger mye prestisje i å levere årets første tidligpotet. Om Todnem lykkes med å få “årets første” forutsetter det en solrik april i Rogaland.

− Vi har hatt en mild vinter i hele Europa. Nå gjenstår det å se hvordan været blir de neste månedene, sier Todnem.

De første partiet av tidligpotet er eksklusiv vare. Potetene pleier å bli revet bort nesten før de kommer opp av jorda.

BildeTodnem har som tradisjon å dele ut deler av tidligpotetene til folk som har utmerket seg lokalt, og nasjonalt. I fjor delte han blant annet ut potetene til den nye kommunedirektøren i Randaberg, Anne Berit Berge Ims.

Konkurrerer om nypotetene

Det er tidlig å sette poteter i jorda 18. februar, men Todnems personlige rekord er én dag tidligere; 17. februar. Gode forutsetninger i form av jord, vær og vind gjør jordbruket rundt Stavanger og på Jæren spesielt egnet for tidligpotet, i norsk sammenheng.

− Mange år har vi vært den første som kan høste poteter om våren, men det er noen sørlandsbønder i Reddal som har tatt opp kampen. Jeg er ikke helt sikker på om vi var først i år, jeg har hvert fall ikke hørt noe. Det er kjekt med litt konkurranse uansett, avslutter Todnem.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
29. mai 2024     #Produksjon og marked
Asparges Hvasser
8. mai 2024     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
27. februar 2024     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller