Årets første tidligpotet er plukket

Gartnerhallens Logo

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 25. mai 2021

De første 50 kiloene med tidligpotet til 111 kr kiloen ble revet bort, og gikk til et knippe kunder innen storkjøkken og dagligvare med sterkt søkelys på norske råvarer i sesong.

− Det er riktig at det første partiet gikk ut i markedet til en pris på 111 kr kiloen, men det var et lite parti på 50 kilo og er dessverre ikke er en representativ pris for når de store volumene når konsummarkedet. Da vil prisen være på 20 kr kiloen, sier John Gaute Lunden fra Reddal.

Han høstet de første kiloene tidligere i uken og lover at de skal være betraktelig større volumer for konsummarkedet allerede om ett par uker.

− Salget ut i dagligvare vil være i gang rundt 8.-9. juni, lover han.

En som følger utviklingen nøye er Devi Ahuja, produktsjef for potet og lagringsgrønt i BAMA, Gartnerhallens største kunde.

− Det er alltid rift om de første norske tidligpotetene og tidlig i sesongen er alltid etterspørselen høyere enn tilbudet. Frem til det snur fra underdekning til markedsdekning er det betalingsviljen som avgjør og den er naturlig nok høyere for gourmetrestaurantene og spesialbutikkene, sier Ahuja.

I år sørget den kalde våren for at det var knyttet ekstra stor spenning til opptaket.

− Jeg kan i mine 10 år i BAMA ikke huske at vi har fått levert tidligpotet så tidlig som i år. Og rekorder er moro. Nå ser vi frem til å kunne forsyne resten av storkjøkken-segmentet og konsummarkedet med en av sesongens første delikatesser, sier hun Ahuja.

Lunden setter pris på etterspørselen og entusiasmen, for det ligger mye jobb for å dyrke frem tidligpotet så tidlig.

− Fra vi satt potetene 22.-23. mars og til de første ble tatt opp 18. mai har vi hatt opptil tre lag med fiberduk for å beskytte mot frosten. Og disse tar vi av og på etter hvert som temperaturene stiger og synker.

Delikatessepotetene behandles like skånsomt også under innhøsting.

− Når potetene er høsteklare plukkes de for hånd for å unngå støt som kan skade poteten og ødelegge kvaliteten, avslutter Lunden.

Sammen med tidligpotetprodusentene som leverer til Reddal regner de med å høste nærmere 2000 tonn før sesongen er over i august.

Relaterte artikler

Torbjørn Landsrød
24. september 2021     #Produksjon og marked
Et bilde fra Gartnerhallen
10. september 2021     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
27. august 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller