Bruker UV-lys til å forebygge plantesykdommer

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Differ / Aurora Hannisdal
Sist oppdatert: 15. mars 2021

Soppsykdommer som meldugg og gråskimmelsopp står for store skader og angrep på tomat- og jordbærplanter. For produsentene kan det føre til store avlingstap. Forskere er nå i gang med å bekjempe skadegjørerne gjennom bruk av ny teknologi.

Gartnerhallen-produsent Simen Myrene i Ekeberg Myhrene AS er en av feltvertene for uttesting av UV-belysning av jordbærplanter.

– Meldugg og gråskimmelsopp er, foruten tilgang på arbeidskraft, den største utfordringen i bransjen. Den verktøykassen vi har i dag gir ikke ønskede resultater. Vi som produserer jordbær er svært glade for at det tenkes helt nytt i arbeidet med å finne nye og bærekraftige måter å løse en av de største og mest kostbare utfordringene i produksjonen, sier Myhrene.

Sammen med Bjørn Ekeberg leverer han årlig ca. 300 tonn jordbær til Gartnerhallen.

Kan gi betydelig økonomisk gevinst for produsenter

Gjennom prosjektet END-IT har NMBU og Saga Robotics i flere sesonger testet ut UV-belysning av både jordbær og agurkplanter ved hjelp av roboten Thorvald. Belysningen må skje om natta, fordi dagslyset reduserer effekten av behandlingen. UV-lyset er effektivt mot meldugg allerede etter 1 minutts bestråling.

– Lykkes forskerne med END-IT vil det bety bedre leveringsgrad og bedre produsentøkonomi, og ressurser vi kan bruke på å annen utvikling, sier Myhrene.

Ekeberg Myhrene er nå inne i sin tredje sesong med belysning av plantene.

– Etter at Thorvald begynte å belyse jordbærplantene våre, har vi ikke hatt behov for å bruke kjemiske plantevernmidler mot meldugg lengre, sier Myhrene.

Dette er prosjektet END-IT

Målet er å utvikle og ta i bruk av nye, ikke-kjemiske strategier for plantevern for å bekjempe soppsykdommer som meldugg og gråskimmel, i form av UV-lysbestråling av tomat- og jordbærplantene.
Prosjektet gjennomføres fra 2020 til 2024
Jordbær- og tomatprodusenter vil trekkes gradvis mer inn i prosjektet etter hvert som arbeidet flytter seg fra laboratoriet ut i jordbærtunneler og tomatveksthus

Vil finne sorter som er naturlig resistente mot plantesykdommer

Forskerteamet i END-IT-prosjektet skal også se på flere utfordringer.

Gjennom tradisjonell planteforedling har en rekke genotyper med andre genetiske egenskaper enn de sortene vi dyrker i dag blitt valgt bort.

– Det finnes antagelig sorter som er naturlig resistente mot meldugg og gråskimmel. Vi er nå i gang med å kartlegge gener i sorter som brukes i profesjonell tomat- og jordbærdyrking i Norge, samt en rekke gamle sorter, for å lete etter sorter som har naturlig resistens mot disse utbredte sykdommene, sier Aruppillai Suthaparan som leder forskerteamet ved NMBU.

Disse genene kan deretter krysses inn i de fremtidige sortene som utvikles. Resultatet kan bli sorter som er naturlig resistente mot sykdom.

Gråskimmel er krevende å bekjempe og krever mer enn 4 minutters bestråling med UV-lys, som igjen kan gi skade på plantene. Dette prøver forskerne å finne svar på.

– På samme måte som for naturlig sykdomsresistens, finnes det antagelig gamle sorter som inneholder gener som gjør at plantene tåler høyere UV-lysdose uten å ta skade av det. En viktig del av prosjektet vil derfor være å kartlegge genene til dagens sorter og en rekke gamle sorter for å finne genetiske egenskaper som gjør plantene mer motstandsdyktige for UV-bestråling, sier Suthaparan.

I tillegg til å finne egenskaper som sikrer bedre hardførhet skal de ulike sortenes antioksidantinnhold kartlegges. Det lover godt for planter og forbruker.

– Antioksidanter gir plantene større motstandsdyktig mot UV-bestråling. Lykkes vi med å finne sorter med naturlig motstandsdyktighet mot sviskader kan disse genene også krysses inn i fremtidige sorter. Dette vil gjøre det mulig å utvikle plantesorter med naturlig sterkere motstandsdyktighet mot sykdommer. Samtidig er dette gunstig for oss som spiser jordbær og tomat siden antioksidanter også er gunstig for menneskers helse, avslutter Suthaparan.

Relaterte artikler

Fra Njøs frukt- og bærsenter
3. mars 2024     #FoU og innovasjon
Et bilde fra Gartnerhallen
22. november 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller