Årets jordbruksforhandlinger er allerede historiske, etter at det ble klart at de to faglagene i jordbruket; Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, ikke kom til enighet om et felles krav. I henhold til Hovedavtalen kan Staten peke på ett av faglagene, og Norges Bondelag vil dermed forhandle på vegne av norske bønder i årets jordbruksforhandlinger.
Kravet fra Norges Bondelag har en ramme på 6,9 milliarder kroner. I snitt skal dette gi en mulighet for inntektsvekst på 171.300 ,- kroner per årsverk. Av dette går 120.000,- til å tette gapet mellom bonden og andre grupper.
Gartnerhallen leverte tidligere i vår vårt innspill til partene i jordbruksforhandlingene, på vegne av alle markedsaktørene på primærleddet i grøntsektoren, inkludert industri: Gartnerhallen, Nordgrønt, Produsentforeningen 1909 og Kontraktdyrkernes Landslag.
Les også: Gartnerhallens innspill til jordbruksforhandlingene 2023
De viktigste punktene i kravet for grønt
Under kan du se en oppsummering av viktige punkter i kravet fra Norges Bondelag for de enkelte kulturgruppene potet, frukt, grønnsaker og bær, i tillegg til særegne punkter for økologisk produksjon.
Utvide ordningen for fellesanlegg frukt til andre produsenteide fellesanlegg
Tilskudd ved produksjonssvikt: heve taket til 1,8 MNOK per vekstgruppe
Velferdsordninger: økte satser tidligpensjon og engangsutbetaling ved fødsel (50.000 kr)
Potetproduksjon i Nord-Norge + 1 kr/kg
Økte satser og trappetrinn arealtilskudd + 15,4 MNOK
Det skal gjennomføres en samlet gjennomgang av markedene for konsum- og industripotet og avrensordningen
Tilskudd til settepotetavl + 2,0 MNOK (til styrking av frakttilskudd)
Distriktstilskudd - økt sats, likt i alle soner. Epler/pærer/plommer/kirsebær + 1 kr, moreller + 2 kr, pressfrukt + 1 kr
Økte satser og trappetrinn arealtilskudd + 9 MNOK
Tilskudd til fellesanlegg frukt + 4 MNOK
Pristilskudd veksthus - økt sats, likt i alle soner. Tomat + 1 kr, Agurk + 50 øre, Salat + 25 øre
Økte satser og trappetrinn arealtilskudd + 11,1 MNOK
Økte satser og trappetrinn arealtilskudd + 6,8 MNOK
Økt arealtilskudd. Grønnsaker, frukt, bær + 500 kr/daa. Potet + 300 kr/daa
Krav til andel norske økologiske varer ved offentlige innkjøp
Inntektsmuligheter for grøntprodusenter
Norske grøntprodusenter står for om lag 19 prosent av verdiskapingen i jordbruket, men mottar kun rundt 2,6 prosent av budsjettmidlene over jordbruksavtalen. Følgelig henter grøntprodusenter størsteparten av sine inntekter fra markedet, og målprisene er derfor av stor betydning for de kulturene som omfattes av ordningen.
De viktigste tilskuddsordningene til grøntnæringa er pris- og distriktstilskuddet og arealtilskuddet. Disse har en viktig risikodempende effekt, og kan bidra til økt forutsigbarhet for den enkelte bonde ved svingninger i vær, vind og marked. Dette gjelder spesielt for produsenter som ikke har kulturer som omfattes av målprisordningen.
Målpriser
Målprisssystemet omfatter i dag poteter, epler og 10 ulike grønnsaksslag. Jordbrukets forhandlingsutvalg krever følgende endringer i målpris:
- Målprisene for frukt, bær og grønnsaker økes med 12 prosent
- Målprisen for potet økes med 50 øre per kg
Øvre prisgrense er ordinært fastsatt til 12 prosent over målpris. Dersom noteringsprisen på et produkt overskrider produktets øvre prisgrense i to uker på rad, vil det bli vurdert administrative tollnedsettelser. I gjeldende jordbruksavtale er øvre prisgrense midlertidig hevet til 20 prosent, og Gartnerhallen har argumentert for en videreføring av dette nivået, for å ha fleksibilitet til å ta ut en høyere pris i et ustabilt marked - når det er rom for det. Norges Bondelags forhandlingsutvalg foreslår å videreføre øvre prisgrense på 20 prosent.
Pris- og distriktstilskudd
I kravet foreslår Norges Bondelag en økning i satsene for distriktstilskudd for frukt, bær og veksthusgrønnsaker:
- Epler, pærer, plommer og kirsebær: 1,00 kroner
- Moreller: 2,00 kroner
- Pressfrukt: 1,00 kroner
- Bær: 2,00 kroner
- Tomat: 1,00 kroner
- Agurk: 0,50 kroner
- Salat: 0,25 kroner
- Industribær: 3,00 kroner
Utslag av endringene som er foreslått i henholdsvis Gartnerhallens innspill og kravet fra Norges Bondelag:
Sats 2023, kr. per kg | Innspill GH | Krav 2023 | |
---|---|---|---|
Epler, pærer, plommer, kirsebær | |||
Sone 1 | 6,15 | 7,15 | 7,15 |
Sone 2-4 | 7,61 | 8,83 | 8,61 |
Sone 5 | 12,30 | 14,27 | 13,30 |
Moreller | |||
Sone 1 | 7,18 | 8,33 | 9,18 |
Sone 2-4 | 8,62 | 10,00 | 10,62 |
Sone 5 | 13,34 | 15,47 | 15,34 |
Pressfrukt | 4,65 | 5,39 | 5,65 |
Bær | |||
Sone 1-3 | 5,36 | 6,22 | 7,36 |
Sone 4-5 | 9,64 | 11,18 | 11,64 |
Sone 6-7 | 10,70 | 12,41 | 12,70 |
Tillegg for industribær | 2,00 | 2,32 | 5,00 |
Tomat | |||
Sone 1-3 | 4,37 | 5,07 | 5,37 |
Sone 4-7 | 5,81 | 6,74 | 6,81 |
Slangeagurk | |||
Sone 1-3 | 3,47 | 4,03 | 3,97 |
Sone 4-7 | 4,30 | 4,99 | 4,80 |
Salat | |||
Sone 1-3 | 1,19 | 1,38 | 1,44 |
Sone 4-7 | 1,71 | 1,98 | 1,96 |
Kvantumsavgrensningen for tomat, slangeagurk og salat opprettholdes uendret. På dette punktet foreslo Gartnerhallen en justering for å imøtese omfang på dagens produksjon og bidra til kostnadskompensasjon på en større andel av det produserte volumet veksthusgrønnsaker.
For distriktstilskuddet på potetproduksjon i Nord-Norge krever Bondelaget en økning på 1 krone per kilo. I tillegg foreslås det å utvide tilskuddet til å også gjelde frilandsgrønnsaker i Nord-Norge.
Gartnerhallen foreslo en justering av ordningen for å bidra til økt konkurransekraft for økologisk produksjon. Dette forslaget er ikke fulgt opp i kravet.
Grøntproduksjon til bearbeiding i industri
Gartnerhallen foreslo i sitt innspill å utvide ordningen til å også omfatte poteter og grønnsaker til bearbeiding i industri. En betydelig andel av det norske potet- og grønnsaksvolumet leveres til industri, og dette volumet omfattes ikke av målprisordningen. Prispresset på poteter og grønnsaker til industri er kraftig, og styrket lønnsomhet er viktig for å opprettholde produksjonen – blant annet av hensyn til norsk selvforsyning og matberedskap.
I kravet foreslår Bondelaget at det innføres et eget pristilskudd til produksjon av poteter til industri. Det legges til grunn en sats på 50 øre per kilo.
Areal- og kulturlandskapstilskuddet
Norges Bondelag foreslår at det innføres en trappetrinnsmodell for arealtilskuddet til frukt og grønt, uten tak, med følgende intervaller:
- Grønnsaker: 0-200, 201-400, over 400 dekar
- Bær: 0-100, 101-200, over 200 dekar
- Frukt: 0-50, 51-100, over 100 dekar
- Potet: 0-300, 301-600, over 600 dekar
Videre innebærer kravet økning av satsene i arealtilskuddet på grønt, med en fordeling mellom nevnte intervaller. For ulike bruksstørrelser vil endringene gi følgende utslag:
Bær
Sone 1-4 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 780 daa | 1 443 000 | + 28 000 | + 67 500 |
Bruk 2: 450 daa | 832 500 | + 77 500 | + 67 500 |
Bruk 3: 320 daa | 592 000 | + 97 000 | + 67 500 |
Bruk 4: 180 daa | 333 000 | + 106 000 | + 63 000 |
Bruk 5: 50 daa | 92 500 | + 35 000 | + 22 500 |
Sone 5-7 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 160 daa | 368 000 | + 97 000 | + 58 500 |
Bruk 2: 110 daa | 253 000 | + 74 500 | + 47 250 |
Bruk 3: 70 daa | 161 000 | + 49 000 | + 31 500 |
Bruk 4: 35 daa | 80 500 | + 24 500 | + 15 750 |
Frukt
Sone 1-4 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 220 daa | 385 000 | + 27 000 | + 33 750 |
Bruk 2: 130 daa | 227 500 | + 40 500 | + 33 750 |
Bruk 3: 65 daa | 113 750 | + 36 250 | + 25 875 |
Bruk 4: 35 daa | 61 250 | + 22 750 | + 15 750 |
Bruk 5: 7 daa | 12 250 | + 4 550 | + 3 150 |
Sone 5-7 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 110 daa | 275 000 | + 46 000 | + 33 750 |
Bruk 2: 75 daa | 187 500 | + 40 000 | + 28 125 |
Bruk 3: 45 daa | 112 500 | + 29 250 | + 20 250 |
Bruk 4: 27 daa | 67 500 | + 17 550 | + 12 150 |
Bruk 5: 7 daa | 17 500 | + 4 550 | + 3 150 |
Grønnsaker
Sone 1-5 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 3000 daa | 3 450 000 | - 30 000 | + 130 000 |
Bruk 2: 1500 daa | 1 725 000 | + 120 000 | + 130 000 |
Bruk 3: 515 daa | 592 250 | + 197 250 | + 130 000 |
Bruk 4: 300 daa | 345 000 | + 145 000 | + 105 000 |
Bruk 5: 150 daa | 172 500 | + 82 500 | + 60 000 |
Sone 6-7 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 150 daa | 275 000 | + 46 000 | + 37 500 |
Bruk 2: 100 daa | 187 500 | + 40 000 | + 25 000 |
Bruk 3: 50 daa | 112 500 | + 29 250 | + 12 500 |
Bruk 4: 27 daa | 67 500 | + 17 550 | + 6 750 |
Potet
Sone 1-5 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 1020 daa | 625 260 | + 168 000 | + 142 740 |
Bruk 2: 870 daa | 533 310 | + 183 000 | + 137 190 |
Bruk 3: 520 daa | 318 760 | + 198 000 | + 116 240 |
Bruk 4: 270 daa | 165 510 | + 134 500 | + 77 490 |
Bruk 5: 85 daa | 52 105 | + 46 750 | + 24 395 |
Sone 6-7 | I dag | Innspill GH | Krav 2023 |
---|---|---|---|
Bruk 1: 450 daa | 614 250 | + 187 500 | + 52 500 |
Bruk 2: 310 daa | 423 150 | + 148 500 | + 45 500 |
Bruk 3: 220 daa | 300 300 | + 113 000 | + 33 000 |
Bruk 4: 75 daa | 102 375 | + 41 250 | + 11 250 |
IBU-midler til grøntsektoren
Gartnerhallen har tatt til orde for en øremerket pott av IBU-midlene til grøntsektoren på 300 millioner kroner, og en endring av regelverket for å åpne for utprøving og innfasing av mobile enheter, robotisering og ny teknologi.
Forslaget om regelverksjustering er i ivaretatt i Bondelagets krav, og det foreslås en videre prioritering av grøntnæringa i IBU-ordningen, men ingen øremerket pott.
Tilgang på ny teknologi er et viktig grep for å styrke norske grøntprodusenters konkurransekraft. Foto: Norsk Landbrukssamvirke / Aleksander Andersen
Produsenteide felleslager og -pakkerier
Produsenteide fellesanlegg har en svært viktig funksjon i å opprettholde en spredt og variert grøntproduksjon over hele landet, og i å sikre produsentenes eierskap og innflytelse i verdikjeden. Gartnerhallen foreslo i vårt innspill å styrke tilskuddet til fellesanlegg for frukt minst tilsvarende KPI, med en ekstraordinær bevilgning som kompensasjon for økte strømkostnader. Videre ble det foreslått å utvide ordningen til å også omfatte fellesanlegg som håndterer andre grøntkulturer, som potet, bær og grønnsaker.
Norges Bondelags forhandlingsutvalg mener det må innføres tilsvarende tilskudd som til fellesanlegg for frukt til fellesanlegg for resten av grøntsektoren, og foreslår at det opprettes en partssammensatt arbeidsgruppe som kommer med forslag om etablering av slik tilskudd til jordbruksforhandlingene 2024, med sikte på etablering fra 2025.
Avrensordningen
I Gartnerhallens innspill ble det foreslått å gjennomføre en faglig gjennomgang av avrensordningen, med fokus på mulige endringer for å styrke produsentøkonomien.
I kravet bes det om en samlet gjennomgang av markedene for konsumpoteter og industripoteter og avrensordningen, som grunnlag for tiltak som styrker potetprodusentenes markedsstyrke og lønnsomhet. Utredningen må blant annet omfatte volumer, aktører, varestrømmer, konkurranseforhold, prisdannelse og importvern.
Plantevern
Gartnerhallen foreslo flere tiltak knyttet til tilgang på plantevernmidler for å bekjempe viktige skadegjørere, og bidra til redusert bruk av plantevernmidler gjennom ny teknologi, biologisk bekjempelse og integrert plantevern.
Bondelaget uttrykker i kravet forventning om at regelverket for bruk av plantevernmidler tilpasses til ny teknologi (eksempelvis roboter), og at midler over LUF til oppfølging av Handlingsplan for bærekraftig bruk av plantevernmidler prioriteres til prosjekter for å bygge kunnskap om bruk av ny teknologi/roboter.
Tilskudd ved produksjonssvikt
Produksjonssviktordningen skal være en katastrofeordning som skal bidra til å redusere økonomisk tap og bidra til videre produksjon.
Forhandlingsutvalget i Norges Bondelag foreslår at taket i ordningen for vekstgruppene frukt, bær, grønnsaker og poteter økes til kr 1 800 000 kroner per vekstgruppe. Det foreslås ikke en utvidelse av antall vekstgrupper innen frukt- og grøntproduksjon, slik Gartnerhallen har foreslått for å sikre større presisjon og rettferdighet i ordningen.