Mandag 10. mars 2025, inviterte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna representanter fra jordbruket og grøntnæringen til et dialogmøte for å styrke seriøsiteten i næringen når det gjelder bruk av sesongarbeidere, og vilkårene sesongarbeiderne arbeider under.
Gartnerhallen var en av de inviterte organisasjonen, og vi redegjorde for hva som er gjort av tiltak for å bygge kunnskap og kompetanse hos våre medlemmer som har arbeidsgiveransvar. I 2020 ble det innført er krav om at alle grøntprodusenter skulle ha gjennom ført et obligatorisk kurs, hvor en bl.a. fikk informasjon og kunnskap om krav til arbeidsavtaler, arbeidstid, lønn og boforhold med mer, sier organisasjonssjef Arve Gladheim.
Alle er tjent med at sesongarbeidere i grøntnæringen opplever ryddige arbeidsforhold.
Norsk grøntsektor ansetter ca 20.000 sesongarbeidere pr år. Dette er en svært viktig ressurs, og riktige lønns- og arbeidsvilkår er viktig for rekrutteringen av arbeidere. Det er avgjørende at de dyktige arbeiderne opplever trygge og regulerte arbeidsforhold, og skal ha lyst til å komme tilbake til gården år etter år. Og ikke minst er det viktig for forbrukernes tillit til at norske grøntprodukter er produsert på en god måte. Gartnerhallen er opptatt av kvalitet både på produktene i seg selv, og med tanke på hvordan de blir produsert.
Ingen avvik er akseptable, og enkelttilfeller av kritikkverdige arbeidsforhold rammer denne tilliten og er ødeleggende for det store flertallet av grøntprodusenter som driver innenfor regelverket, og har et godt forhold til sine sesongarbeidere, sier Gladheim.
Gartnerhallens produsenter skal drive innenfor gjeldende lovverk og standarder.
Ved avvik får produsent tydelige frister for å rette opp. Ved alvorlige avvik eller lovbrudd iverksetter vi sanksjoner, blant annet kan vi frata produksjonsplanen og dermed muligheten til å levere via Gartnerhallen.
Vi følger opp produsentene gjennom egenrevisjoner og eksternrevisjoner i regi av KSL, BAMA som er vår største kunde mot dagligvaresektoren, og gjennom egne besøk hos den enkelte produsent. Vi jobber hele tiden for å utvikle kompetanse, kultur og kontrollrutiner tilknyttet arbeidsvilkår hos våre produsenter. Som nevnt har kravet om gjennomført arbeidsgiverkurs vært obligatorisk for våre medlemmer med arbeidsgiveransvar siden 2020, sier Gladheim, som sammen med adm. dir. Kai Knutsen deltok på møtet med de to statsrådene.
Gartnerhallen kom med følgende oppfølgingspunkter i møtet med de to statsrådene;
Gartnerhallen fortsetter arbeidet med kunnskap- og kompetansebygging, slik at våre produkter alltid produseres i henhold til lover og regler. Dette omfatter også arbeidsforhold, på samme måte som at produktene produseres i hht. produktspesifikasjoner og har den kvalitet som forbrukere etterspør og forventer.
Vi starter nå opp en møteserie for alle våre medlemmer i hele landet, hvor vi på nytt setter arbeidsgiveransvaret på dagsorden. Dette skjer i månedsskiftet mars-april.
Vi innfører krav om at det obligatoriske arbeidsgiverkurset skal fornyes minst hvert tredje år.
Kvalitetssystem i landbruket (KSL) må utvikles videre og fortsatt være et felles kvalitetssystem i Norge (KSL2030). Det må være bred tillit til systemet og vi må styrke arbeidet rundt revisjoner og avvikshåndtering.
Bondelag ber om bedre regelverk
Norske bønder tar sitt arbeidsgiveransvar på største alvor, uttalte Bjørn Gimming på møtet med Sandtrøen og Brenna. Derfor ber nå Norges Bondelag om et bedre regelverk, som både gagner arbeidstakeren og arbeidsgiveren.
Vil ha flere nordmenn ut i åkeren som sesongarbeidere
Den ferske landbruksministeren sammen med arbeidsministeren varsler at en sentral del av Ap-regjeringens oppgjør med dårlige arbeidsvilkår for sesongarbeidere, er å sette støtet sterkere inn mot å få flere norske arbeidstakere ut i åkeren – og å bedre landbrukets rykte i arbeidslivet. I et oppslag i Nationen sier Sandtrøen at det kommer til å være en hovedsak for han å rekruttere unge inn i grøntsektoren, restaurant og matfag og i skogbruket.