Om arbeidsvilkår for sesongarbeidere i grøntnæringen

Jente plukker epler i Telemark

Av: Redaksjonen  Foto: BAMA
Sist oppdatert: 27. januar 2025

Forbrukerne skal kunne ha tillit til at norsk frukt og grønt er produsert på en måte som ivaretar sosial bærekraft.

Aftenposten har denne uken lansert en artikkelserie kalt "Landbrukets skyggeside" som fokuserer på arbeidsvilkårene for utenlandske sesongansatte i det norske jordbruket.

– Alle er tjent med at sesongarbeidere i grøntnæringen opplever ryddige arbeidsforhold. Det er viktig for rekruttering. Det er viktig for at de dyktige arbeiderne skal ha lyst til å komme tilbake til gården år etter år. Og ikke minst er det viktig for forbrukernes tillit til at norske grøntprodukter er produsert på en god måte, sier Arve Gladheim, fungerende organisasjonssjef i Gartnerhallen.

Han sier at historiene som har kommet fram gjør inntrykk, men at de samtidig ikke er representative for arbeidsforholdene sesongansatte vil møte hos majoriteten av norske grøntprodusenter i dag.

– Forbrukerne skal kunne ha tillit til at norsk frukt og grønt er produsert på en måte som ivaretar sosial bærekraft. Enkelttilfeller av kritikkverdige arbeidsforhold rammer denne tilliten og er ødeleggende for det store flertallet av grøntprodusenter som driver innenfor regelverket og har et godt forhold til sine sesongarbeidere, forklarer Gladheim.

Gartnerhallen har jobbet systematisk for gode arbeidsforhold i grøntnæringen

Gartnerhallen har siden 2020 jobbet systematisk for å styrke bonden som arbeidsgiver og sikre gode arbeidsvilkår for sesongarbeidere, med utgangspunkt i vår 5-punktsplan for gode arbeidsforhold.

Gartnerhallens produsenter skal drive innenfor gjeldende lovverk og standarder, og for øvrig i tråd med Gartnerhallens regelverk for levering og fordeling av produksjon, samt etiske retningslinjer.

– Ved avvik får produsent tydelige frister for å rette opp. Ved alvorlige avvik eller lovbrudd iverksetter vi sanksjoner, blant annet kan vi frata produksjonsplanen og dermed muligheten til å levere via Gartnerhallen, sier organisasjonssjefen.

Han viser blant annet til at produsentene følges opp gjennom egen- og eksternrevisjoner i regi av KSL, BAMA og besøk i regi av Gartnerhallen.

Positive tilbakemeldinger på næringens arbeid for å sikre gode arbeidsforhold

Kontinuerlig utvikling av kompetanse, kultur og kontrollrutiner tilknyttet arbeidsvilkår er sentralt for Gartnerhallens arbeid med temaet.

– Gartnerhallen prioriterer arbeidsvilkår for sesongansatte høyt, og jobber systematisk med dette. Vi jobber systematisk og på flere fronter, med utgangspunkt i vår 5-punktsplan. Siden 2021 har arbeidsgiverkurs vært obligatorisk for Gartnerhallens medlemmer med arbeidsgiveransvar, og bare i vinter har flere hundre produsenter gjennomført kurs, sier Gladheim.

– Ikke minst har vi en god dialog med Arbeidstilsynet, med positive tilbakemeldinger på det arbeidet både Gartnerhallen og våre produsenter har gjort de siste årene.

Relaterte artikler

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller