Gartnerhallen styrker laget på kvalitet – henter Ragnhild tilbake etter fem år

Gartnerhallens Logo

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 15. mai 2024

− Ragnhild har en helt unik bakgrunn som er som skapt for denne krevende rollen. Når jeg sier krevende er det hovedsakelig med positivt fortegn, smiler Kai Knutsen, produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen.

Gartnerhallen jobber hver dag for å levere produkter av høy kvalitet, for å fremme norsk grøntproduksjon og sikre et godt samspill mellom produsent og marked. Med et stadig økende fokus på mattrygghet og forbrukerkrav, spiller Gartnerhallens kvalitetsarbeid en viktig rolle for å sikre oss økt konkurransekraft.

− Kvalitet er grunnleggende viktig hvorfor den norske forbrukeren foretrekker norskproduserte varer, her har vår kvalitetsleder en nøkkelrolle, sier han.

− Våre produkter har én fellesnevner − de er alle levende produkter. Likevel opererer vi med helt ulike kategorier når det kommer til holdbarhet, med eksempler som strekker seg fra ytterpunktene lagringspotet til ferske jordbær. Det produseres i ulike produksjonsmedium, der forskjellen er stor fra tomat, agurk og salat i veksthus, sammenlignet med potet og epler, eller salat på friland sier han.

Produksjons- og markedssjefen forklarer videre at alle produktene våre har ulike risikoområder knyttet til klima. Bare forrige sesong var vi gjennom tørke, flom, hagl, frost og en fuktig innhøstningsperiode som setter fokus på kvalitetsarbeidet. Et annet element er at noen varer skal lagres og pakkes lenge etter innhøstning, mens andre tilnærmet leveres rett fra jordet til butikk.

− Det er klart at dette gjør jobben som kvalitetssjef krevende – men også spesielt interessant, tror jeg. Og Ragnhild har de beste forutsetninger for å lykkes i denne jobben, igjen, sier han med et smil.

Den nye kvalitetslederen tiltrådte 2. april, er aktiv tillitsvalgt i det lokale idrettsmiljøet og kommer selv fra gård. I perioden 2018 og 2019 var hun innleid i Gartnerhallen for å kartlegge kvalitetsarbeidet og å implementere tilhørende prosedyrer og rutiner. Hun har med seg solid fag- og bransjeerfaring. Gjennom eget foretak drevet rådgivning innen matsikkerhet og kvalitetsarbeid for en rekke foretak i og utenfor grøntbransjen. Hun kom sist fra stillingen som kvalitetsleder i Orkla Foods Norge Stranda.

− At hun har erfaring med administrativ ledelse fra pakkeri (Valldal Grønt), og fra samarbeid med flere av våre samarbeidspartnere og produsenter og har vært i Gartnerhallen tidligere, er en styrke, spesielt nå som vi går inn i sesong, sier Kai.

− Vi er svært fornøyde med at hun igjen takker ja til oppdraget med å trygge Norges viktigste produkter gjennom å skape robusthet og proaktivt bidra til at våre dyktige produsenter får kompetanse og bistand inn i sine virksomheter.

Ser frem til å styrke kvalitetsarbeidet

– Jeg gleder meg til å videreutvikle Gartnerhallens kvalitetsarbeid, et arbeid jeg startet på for fem år siden. I mellomtiden har det skjedd mye bra på kvalitetsfronten og dette ser jeg frem til å vedlikeholde og videreutvikle.

Kalenderen til den nye kvalitetssjefen begynner allerede å fylles opp. − Noe av det beste med denne jobben er kombinasjonen av kontorjobb og å være ute i felt. På frukt er vi i gang med å se på kriterier for forbedring på produktkvalitet. Den jobben kan ikke gjøres fra kontorplassen – da må vi være ute hos produsentene og deres sesongarbeidere. Vi må gi dem verktøy slik at de kan gjennomføre opplæring og etablere gode rutiner, sier hun.

Kvalitetslederen forteller at jobben innebærer også hele verdikjeden som arbeidsfelt. − Vår jobb er å gjøre oss i stand til å møte nye krav fra kunder innen dagligvare og industri, pakkerier og tilsynsmyndigheter på best mulig måte. Og helst vite om dem i god tid før de kommer. Da må vi være ute blant folk.

At hun har jobbet med andre produkter er ikke noen ulempe. − Alt innen kvalitetsarbeid og revisjon er overførbart uansett om det er kjøtt, melk eller andre matvarer. Det handler om systemer, strukturer, prosjektledelse og å orientere seg til å kunne vite eksempelvis hvilke krav som kan forventes å komme.

Når sesongen er på hell, skal vi tilbake til tegnebordet og jobbe med mer langsiktige prosjekter. Det er dette som gjør jobben spennende, sier hun og fortsetter. − Vi må se om det er mulig å bidra til at arbeidsmiljølovens krav og forventninger til arbeidstaker og arbeidsgiver kan formidles på en mer forståelig måte og språk til sesongarbeidere. Mange av dem har lite eller ingen kjennskap til norske lover og forskrifter, og dermed hva de kan forvente, eller hva som er krav til dem som ansatte.

  • Det vil også bli jobbet videre med kvalitetssystem som ivaretar mattrygghet og de krav som stilles til oss som en aktør i den norske matbransjen.

Og den som trodde kvalitetssjefen legger fra seg jobben når hun kommer hjem tar inderlig feil. − At produkter sjekkes, og IFCO-kasser og merking inspiseres er en helt naturlig del av handleturen. Men etter å ha blitt kjent med mine nye kollegaer, skjønner jeg jo at jeg er i godt selskap der, ler hun.

Hvem er du? Ragnhild Opheim Gjerde. Bor på gård på Stranda, med mann og to barn.

Utdanning: Næringsmiddelfag fra NMBU og Administrasjon og ledelse fra Høgskulen i Ålesund.

Fritidsinteresser og hobbyer: Å følge opp familiens interesser. Ivrer for fysisk aktivitet for alle aldersgrupper og har hatt ulike verv i Stranda Idrottslag opp gjennom årene.

Fun fact: Planlegger alltid ferien etter bærsesongen.

Relaterte artikler

Ledig stilling
6. september 2024     #Organisasjon
Bringebær
19. april 2024     #Organisasjon
Gartnerhallens Logo
31. mars 2023     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller