− Fra vi høster det siste gresskaret hverken snakker vi om, eller spiser vi gresskar. Vi orker rett og slett ikke, sier Anne Eline Nærstad hos Linnes Gård til Gartnerhallen.
Anne er femte generasjons bonde på Linnes Gård i Lier som hun driver sammen med sine foreldre. De er den største produsenten av halloween-gresskar i Norge. Hele 640 tonn gresskar sendes fra gården i Lier i løpet av noen få høstdager til store deler av Norge.
Gartnerhallen har doblet salget av halloween-gresskar
Fra 2020 til 2022 har Gartnerhallen doblet salget av halloween-gresskar.
Nærstad forteller at det tar ikke lang tid før det klør i fingrene etter å komme i gang igjen.
− Allerede i midten av november er vi likevel i gang, to uker etter siste innhøsting begynner vi planleggingen og forberedelsen av neste års sesong. Sånn sett er vi heldige vi som driver sesonglandbruk – vi kan legge det fra oss en liten stund.
− Det var min mor som begynte å teste ut produksjon av gresskar en gang på begynnelsen av 2000-tallet. Da var det ganske så ukjent at det gikk an å produsere gresskar i Norge. I dag produserer vi hokkaidogresskar og sorten Blue Butternutt i tillegg til halloween-gresskar.
Terje og Anne Eline Nærstad, Linnes Gård.
Hun tror kunnskap er en av grunnene til den voldsomme utviklingen.
− Samtidig som det har blitt mer vanlig å feire halloween har også kunnskapen økt. Kundene er mer kjent med at hele gresskaret er mat.
Det få likevel ikke vet er at gresskaret de kjøpte nå har vært planlagt siden januar.
− Det ligger mye kjærlighet bak hvert av de fire kilos tunge gresskarene. De mest arbeidsintensive periodene er såingen tidlig på våren, ut plantingen i slutten av mai og så topper det seg med innhøstingen i september. Det aller meste gjøres for hånd og da blir det jo fort til at man legger sjela si i at kundene skal få de beste produktene, sier hun engasjert.
Tall fra Gartnerhallen
I 2022 leverte Gartnerhallens seks produsenter 1 130 tonn halloweengresskar til norsk dagligvare.
Fra 2020 til 2022 doblet salget seg, fra 568 tonn til 1 130 tonn.