Det er Agder fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, Matvalget, Oppdal kommune, Rogaland fylkeskommune, Statsforvalteren i Trøndelag, Divisjon for offentlige anskaffelser som står for arrangementet.
Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen, mener de sitter på ett av svarene på løsningen. – Vi må spise mer frukt og grønt, og mest mulig av den bør være norsk. Det betyr at vi må bort fra et ensidig fokus på pris i de offentlige innkjøpene.
– Vi opplever at pris trumfer alt. Det er forståelig, for det er lett å måle, men vi er nødt til å spille på flere innkjøpskriterier, dersom vi skal nå politiske målom å gjøre oss mindre sårbare og mer robuste på alle vis. For vår bransje gir dette også store muligheter - økt konkurransekraft og verdiskaping, sier hun.
Hun deler noen av synspunktene sine: • Det offentlige henger etter, og vi vil gjerne bidra til hvordan innkjøperne kan bruke innkjøpsmakten sin til å styrke den norske matproduksjonen og selvforsyningen. Eksempelvis ser vi at norskandelen for frukt og grønt i handelen ligger på 38 prosent i vår verdikjede, mens det for offentlig innkjøp ligger på 20 prosent. Vi har produsenter og infrastruktur til å løse dette. • Norge har lav selvforsyningsgrad på mat sammenliknet med andre land, og de siste årenes internasjonale kriser har for alvor synliggjort verdien av norsk matproduksjon. Gartnerhallens produsenter er klare til å produsere mer dersom det er vilje til et felles løft for å øke selvforsyningsgraden. Vi har produsenter som kan produsere mer, og vi har apparatet for produksjonsplanlegging som trengs.
Gartnerhallen deltar også på følgende arrangement: "Det store norske Grøntløftet" arrangeres 15. august og du kan lese mer på Arendalsukas programsider.
"Les mer om Gartnerhallens deltakelse på "Det store norske Grøntløftet"
Dette er Arendalsuka
Arendalsuka er en årlig politisk festival og møteplass i Arendal, Norge, hvor politikere, organisasjoner, næringsliv, media, og vanlige borgere samles for å diskutere samfunnsaktuelle temaer. Arrangementet varer vanligvis i fem dager i august og inkluderer debatter, foredrag, seminarer, og paneldiskusjoner om ulike politiske og samfunnsmessige emner. Arendalsuka er åpen for alle og fungerer som en viktig arena for demokrati og meningsutveksling i Norge.
Arrangementet ble først holdt i 2012, etter inspirasjon fra Almedalsuken i Sverige, og har siden vokst til å bli en av de viktigste møteplassene for samfunns- og politikkinteresserte i Norge.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens og kvalitetssikret av Gartnerhallen.