Grønnsakenes svar på sprint

Nærbilde av erter

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Pexels
Sist oppdatert: 17. desember 2021

Skal ertene holde prima kvalitet kan det gå maks 3 timer fra høsting til innfrysing.

Veilederne fra Findus overvåker feltene det dyrkes erter på med presisjon. De vet nøyaktig når startskuddet skal gå. − Fra vi starter har vi ca. 30 høstedøgn å sikre årets avling på, og for hver innhøsting kan det gå maks 3 timer fra vi høster, transporterer, forveller og fryser de verdifulle belgvekstene, sier Hans Gunnar Gravningen, råvaresjef i Findus.

I Norge dyrkes det erter på ca. 5800 mål – mot til sammenligning 110.000 mål i UK – og de fleste erteprodusenter er større og mindre kornbønder. − Erter er en attraktiv vekst å ha i vekstskiftet. Den er sensitiv for sykdom og det gjør at den kun kan dyrkes hvert 8. år, men røttene sørger for nitrogenfiksering i løpet av vekstsesongen, som igjen gir gode kornavlinger de neste årene, forteller han.

Gravningen forteller at sesongen var krevende med varme og tørke. I tillegg var det utfordrende å planlegge med vridningene i markedet grunnet korona. Han er likevel fornøyd med å ha oppfylt det de hadde planlagt inn mot sesong. − Årets 45 erteprodusenter sørget for 3300 tonn erter av svært god kvalitet. En god del av dette finner vei til middagsbord i form av Findus utvalgte – dette er de små, fine ertene som blir høstet når kvaliteten er på sitt beste. De er ekstra små, søte og saftige. De øvrige volumene går til alt fra hermetisering, ulike blandinger og til storkjøkken, sier han.

Råvaresjefen som allerede er i gang med planleggingen av sesongen 2022 mener vi går en spennende tid i møte for belgvekstene − Vi ser tydelig økning i etterspørsel nå som stadig flere legger om til plantebasert kosthold, eller kosthold med mer grønt.

Og til dem kan han ikke anbefale norske erter sterkt nok. − Deilig på smak, en god kilde til protein og med så kort tid fra jord til bord er næringsinnholdet svært godt bevart. Til de som nyter erter til viltsteken anbefaler ham dem lett dampet. Så enkelt og så smaksfult, avslutter han.

Gartnerhallen SAs formål er være leverandør av grønnsaker, frukt, bær og poteter til våre kunder, og å fremme eiernes næringsmessige og økonomiske interesser. Gartnerhallen SA har leveringsavtaler med de store dagligvareaktørene gjennom leveranser til BAMA, samt storhusholdning og utvalgte industrikunder.

Les mer om Gartnerhallen her

Relaterte artikler

Kålrotstappe i skål på bord
10. desember 2021     #Produksjon og marked
Et bilde fra Gartnerhallen
7. desember 2021     #Produksjon og marked
Bilde av innhøsting av hjertesalat
18. mai 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller