GrøntGastronomen - Slik skal MENY løfte norsk frukt og grønt

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Grøntgastronomen
Sist oppdatert: 10. september 2021

Med støtte fra Grofondet styrker MENY satsingen på frukt og grønt med nytt utdanningsprogram. Målet er å øke forbruket av frukt og grønt.

MENY, har i samarbeid med blant annet BAMA, Gartnerhallen og Gartnerhallens produsenter utviklet ekspertløp innenfor frukt og grønt.

– Spiser du bedre- lever du bedre. Dette gjelder selvfølgelig også for frukt og grønt og vi må hjelpe kundene våre til å ta sunne valg. Med en bredde og et sortiment slik vi har i MENY, er det avgjørende at vi har dyktige frukt-og grønt-ansvarlige som kan hjelpe kunden med akkurat dette, og være trygge i rollen sin når de gir kundene råd. Derfor er dette kurset så viktig. sier prosjektleder Guro Anker Myhrene i MENY.

Programmet spenner fra håndtering av de ulike kulturene for å sikre kvalitet, til ernæring. Dette skal bidra til økt matglede for kunden og økt forbruket av frukt og grønt. Myrene utdyper:

– Økt kompetanse på norske varer, og hva frukt og grønt gjør med kroppen, innsikt i de ulike aktørene i verdikjeden, tilberedning og hva grønnsaker og frukt gjør med kroppen, salgssamtalen og hvordan tilnærme seg kunden, er noen av temaene som har stått på studieplanen.

– Dette er med på å gjøre frukt og grøntavdelingen enda mer levende. Kandidatene som selv var ute i åkeren og høstet grønnsaker til felles matlaging fikk også demonstrasjon av kokk Harald Osa fra BAMA.

Myrene sier de er mange som har lagt ned ned tid og ressurser i en krevende tid der pandemien har ført til noen utsettelser underveis. – Jeg vil spesielt trekke frem BAMA ved Arild Hansen og Harald Osa, Gartnerhallen ved Mia Robinson Lundgren, Gartnerhallenprodusent Åsmund Bjertnæs ved Bjertnæs og Hoel og dyktige interne ressurser i MENY, både i drift og ute i butikk.

Gartnerhallenprodusent Åsmud Bjertnæs fra Bjertnæs og Hoel var invitert til å holde innlegg om potet.

– Det er et helt strålende prosjekt. De som jobber som frukt- og grøntansvarlig i butikk har en helt sentral rolle i verdikjeden. Det er de som møter kundene og håndterer produktene hver dag, sier han.

Bjertnæs trekker frem engasjementet hos de som nå har satt seg på skolebenken som viktig.

– Engasjementet de har er det beste for våre produkter og den jobben de gjør kan bidra til å øke statusen og er dermed med på å løfte frukt og grønt. Det var inspirerende å se en lærevillighet og nysgjerrighet om alt fra dyrking til kvalitet. Med den innstillingen vinner både kundene, MENY og oss produsenter på, avslutter han.

Grofondet

GrøntGastronomen er støttet av Grofondet som ble opprettet i 2015 av Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen.

Fondet gir prosjektfinansiering på ca. 10 millioner per år til prosjekter som skal bidra til det grønne skiftet ved å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter. Grofondet gir støtte til forskning-, utviklings- og kompetansehevingsprosjekter innenfor norsk frukt og grønt.

Les om flere prosjekter på Grofondet.no

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
27. februar 2024     #Produksjon og marked
Collage, potethøsting og portrett av Elisabeth Morthen
23. januar 2024     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller