Her bestemmes prisene for frukt, grønt og potet

Gartnerhallens Logo

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 27. juli 2022

Til daglig er de konkurrenter, men hver onsdag er det samarbeid og samhold i møterommet på Langhus. Sammen skal de sikre produsentenes økonomi og bidra til mest mulig like konkurransevilkår i grøntmarkedet.

Det er onsdag morgen og rundt bordet sitter representanter for Gartnerhallen SA, Nordgrønt SA og Produsentforeningen 1909, samt en observatør fra Landbruksdirektoratet. Her møtes de hver uke for å avholde markedsmøte i regi av GrøntProdusentenes samarbeidsråd (GPS).

– Vi diskuterer kvalitet, volum, lagerstatus, leveranse og utfordringer som klima og importpriser for poteter, grønnsaker og frukt.

Oversiktsbildet fra markedsmøtet resulterer i en prisanbefalingene for norsk frukt, grønt og potet for kommende uke. Dette gjentas hver uke gjennom året. − Denne uken var vi nesten på topp med 32 kulturer på agendaen, både frilandskulturer og kulturer innen veksthus og lagring, sier markedsansvarlig i Gartnerhallen, Torbjørn Landsrød.

Det er en standhaftig samling deltakere som møtes hver uke hele året igjennom, men Torbjørn skulle gjerne sett flere produsenter rundt bordet.

− Dette er en unik mulighet til å tilegne seg førstehånds kunnskap om det store bildet. Her er det mulig å bli oppdatert på øyeblikksbildet og utfordringene innen hver kultur og få innsikt i mekanismene bak pris og markedssituasjon, hva som rører seg hos de ulike aktørene i markedet.

− Dette oversiktsbildet endrer seg naturligvis fra uke til uke, så jeg håper vi vil se flere av våre produsenter her fremover, avslutter han.

Om GrøntProdusentenes samarbeidsråd (GPS)

GPS er foreningen for produsenter av poteter, grønnsaker, frukt og bær. Formålet til GPS er å påvirke til produsentsamarbeid på tvers av grossisttilhørighet. Det samarbeides om markedstilpasning og prisanbefalinger for norske poteter, grønnsaker, frukt og bær. Samarbeidet GPS representerer har gjennom egne forskrifter unntak fra konkurranselovens §§ 10 og 11. GPS har også spesifikke oppgaver innenfor rammen av jordbruksavtalen.

Relaterte artikler

Laptop og kaffekopp
25. januar 2023     #Produksjon og marked
Norsk frukt og grønt
28. april 2022     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
16. juni 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller