Grofondet, på 100 millioner kroner, har som mål å utløse prosjekter som skal styrke den norske grøntnærinen. Stillingen som daglig leder rullerer mellom de tre eierne av fondet; Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA. I den kommende perioden på tre år er det Mari Engh fra Gartnerhallen som skal ta over sjefsrollen, fra 1.oktober 2023.
– Jeg gleder meg til å starte og er takknemlig for at jeg har fått muligheten til å lede et så positivt initiativ som Grofondet faktisk er! Fondet er en helt unik døråpner for grønne ideer med potensial til å styrke både posisjonen og bærekraften til norsk frukt- og grøntproduksjon, sier hun.
CV-en til Mari viser at hun har relevant kompetanse både fra forskning, kommunikasjon og innovasjonsarbeid i landbruket. Før hun begynte i Gartnerhallen har Engh jobbet som næringsrådgiver i Viken Fylkeskommune, som næringspolitisk rådgiver i Norsk Landbrukssamvirke og som forsker i Telemarksforskning. Hun har en mastergrad i entreprenørskap, innovasjon og samfunn fra NTNU i Trondheim.
Stillingen som daglig leder i Grofondet er på 40 %, og Mari vil parallelt fortsette som rådgiver i Gartnerhallen, i 60 % stilling.
En viktig brikke for omstilling og utvikling i grøntnæringen
Gjennom Grofondet gis det prosjektfinansiering innenfor de tre satsingsområdene:
- Økt verdiskaping fra bærekraftig produksjon
- Økt forbruk av norsk frukt og grønt
- Økt synliggjøring av verdikjedens rolle for samfunnet og bioøkonomien.
Prosjekter hun trekker fram som har fått støtte tidligere har bidratt til alt fra økte avlinger, redusert svinn, utvidet sesong, kostnadsreduserende tiltak og nye sorter.
– Grofondet er en viktig brikke for å kunne bidra og påvirke til aktivitet tilknyttet forskningsarbeid, innovasjon og utvikling, i hele verdikjeden vår. Midlene er viktig som direkte støtte i prosjektene, men de bidrar også til å utløse ytterligere finansiering fra andre ordninger, forteller Mari.
I dag har Grofondet i underkant av 30 aktive prosjekterer, hvor cirka 50 % er forskningsprosjekter, 40 % er utviklingsprosjekter og 10 % er kompetanseprosjekter.