Jakter på nye potetsorter for nordnorske forhold

Markvandring GH Nord 25.august 2023

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 7. september 2023

Gjennom godt samarbeid har NLR og potetprodusentene tilknyttet GH Nord og Tromspotet over flere år testet ut nye potetsorter for dyrking i det nordnorske klimaet. 25.august ble det avholdt markvandring, for et nærmere blikk på årets resultater.

Sortsforedling og -testing er et langsiktig arbeid, og i jakten for å finne de neste beste potetsortene må en lang rekke egenskaper under lupen. Evy og Olav Grundnes har tatt del i arbeidet helt siden 2006, og fredag 25.august inviterte NLR Nord Norge og Tromspotet til markdag på et av testfeltene hos Grundnes.

Les også: Uttesting av nye potetsorter i nordnorsk klima (NLR)

Gjennom tett samarbeid mellom NLR og produsentmiljøet tilknyttet GH Nord og Tromspotet testes de nye sortene omhyggelig.

– Vi trenger en allround potet til både skrelling og sous vide og pakking. Den må være tidlig, gi bra avling, ha ok tørrstoff, gul i kjøttet, slett og fin i skallet – kort sagt det som alle ønsker seg. Men aller viktigst; kjedene må ville selge den, sier Grundnes, om målet for jakten på nye potetsorter.

Har testet nye potetsorter i nordnorske forhold siden 2006

Som følge av nye krav til vasket vare, mindre pakninger mer samordnede leveranser fra produsent til grossist ble Tromspotet etablert i 1995. Samtidig ble søsterbedriften Art Nor AS etablert, med skrelleri og sous vide-produksjon.

Den gang var hovedsortene Troll og mandelpotet. Men Troll - som i dag er faset ut - hadde begrensede egenskaper for industrien.

– Vi importerte derfor skrellepoteter fra blant annet Finland, og Van Gogh var en av potetsortene som utmerket seg som universalpotet. Vi startet da import av settepoteter på dispensasjon for å prøve den ut. Dermed var arbeidet for å lete etter egnede sorter, tilpasset våre forhold og bruksområder, i gang, forteller Olav om historien bak testarbeidet i Nord-Norge.

– Motivasjonen er helt klart å finne bedre tilpassede sorter, som kan gi godt økonomisk utbytte for både produsent og mottaker, sier Grundnes.

Han fortellet at Graminor i 2006 ansatte Kristin Topp som potetforedler, og Topp viste stor interesse for de spesielle vekstforholdene i nord, med mye lys og lite varme.

– Hun startet å tilpasse noen krysninger tilpasset våre forhold og ønsker. Evy og jeg startet da som "hobbyforedlere". Sammen med Kristin Sørensen i NLR søkte vi om prosjektmidler, og siden da har vi drevet med sortstesting.

Vil finne nye potetsorter spesielt egnet for produksjon i Nord-Norge

I dag er det sortene Asterix, Van Gogh, Solist og mandelpotet som dominerer i nordnorsk potetproduksjon, sammen med en del Solist, Gulløye og Pimpernell.

Under markdagen 25.august ble nye alternativer til Van Gogh løftet som spesielt aktuelt. De frammøtte fikk anledning til å ta de foreløpige resultatene fra sommerens testing i nærmere øyesyn, under Kristin Sørensen, rådgiver i NLR Nord Norge, sin engasjerte og kunnskapsrike gjennomgang.

Bilde

– Nå tester vi 23 sorter, hvorav noen er i handel som sertifisert settepotet, og andre er i testfasen og kan bli sertifisert. Vi har også en rekke nummersorter på uttesting for Graminor, og gjør i tillegg utvalg i nummersorter for å se om vi kan finne nye sorter spesielt egnet for nordlige strøk, sier Sørensen.

Hun beskriver en velfungerende samarbeid med Graminor, og ønsker å fortsette arbeidet dersom videre prosjektfinansiering kommer på plass.

– Samtidig ønsker vi å teste alt som er relevant for våre forhold, av de nye sortene som tas inn på rør fra utlandet.

Øyner mulighet for storskala testing

Colomba, Juno, Solist, Birkeland og Linus var blant sortene som ble presentert under markdagen, og viser interessante testresultater på flere viktige egenskaper.

NLR-rådgiveren forteller også at en av sortene som er valgt ut på Grundnes er med i verdiprøvinga i år. Nye sorter av jordbruksvekster må prøves i tre år i offisiell verdiprøving før de kan godkjennes for opptak på norsk offisiell sortsliste.

– Dersom sorten gjør det bra de neste tre årene, og i tillegg består DUS-testen i Tyskland, nærmer det seg en mulighet for oppformering til storskala testing hos noen dyrkere i nord, avslutter Sørensen.

Bilde

Relaterte artikler

Fra Njøs frukt- og bærsenter
3. mars 2024     #FoU og innovasjon
Et bilde fra Gartnerhallen
22. november 2023     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
17. november 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller