Langtidsvarsel: Høyere sannsynlighet for at det blir vått enn tørt

Vann over jordbæråker

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: BAMA
Sist oppdatert: 1. oktober 2021

Tidligere i høst varselet forskerne i Climate Futures-prosjektet høy sannsynlighet for en varm høst. Nå er de ute med nytt varsel. Prognosene for oktober varsler mindre avvik fra «normalen», men høyere sannsynlighet for at det blir vått enn tørt de neste ukene.

Forskere fra NORCE og Norsk Regnesentral har utviklet varselet for temperatur og nedbør for oktober. Mens det tyder på at Sentral-Europa fortsatt vil oppleve varmere temperaturer enn normalt, tyder prognosene på at temperaturen vil bli ganske normal for årstiden i Norge.

Derimot viser varselet for nedbør en svak tendens til at det kan komme mer nedbør enn normalt i Norge, mens det lenger sør i Europa ligger an til tørrere vær enn normalt.

Erik Kolstad i Climate Futures er klar på at det er snakk om prognoser. − Vi er ikke helt der at vi varsler eksakt vær på en gitt dag, langt frem i tid, men vi kan si noe om sannsynligheten for nedbør, temperatur og ekstremvarsel for en gitt periode, sier han. Kolstad forklarer at varselet er basert på sannsynlighetsanalyser. For oktober viser prognosene at det er mer sannsynlig at oktober blir våtere enn at den blir tørrere enn normalt.

Kolstad kan fortelle at modellene de utvikler blir stadig bedre, dess mer data de behandler. − Langtidsvarslene vi produserer blir stadig mer sofistikerte og kvaliteten er i stadig forbedring. Usikkerheten går gradvis ned, men den vil aldri bli null, sier han.

Slik lager Climate Future langtidsvarslene

Gartnerhallen er partner i forskningsprosjektet Climate Futures, som utvikler nye løsninger for å forutsi og håndtere klimarisiko i et tidsspenn fra 10 dager til 10 år framover. − Målet for vår deltakelse er å bidra til bedre værprognoser for produsentene våre, som igjen kan bidra til sikrere leveranser og bedre prognoser for avlingene deres. Dette er viktig i det løpende markedsarbeidet og den langsiktige produksjonsplanleggingen vår, som er kjerneaktiviteter i Gartnerhallen, sier Ellen M. Hovland, Gartnerhallens FoU- og innovasjonssjef.

Relaterte artikler

Laptop og kaffekopp
22. mai 2023     #FoU og innovasjon
Planter på pall
3. april 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller