Millionstøtte for å teste LED-lys i agurkproduksjon

Agurkproduksjon med LED-lys hos Kåre Reed

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 14. januar 2022

Grofondet har markert seg som en viktig brikke i det grønne skiftet. Midlene er viktig som direkte støtte i prosjektene, men de bidrar også til å hente inn mer penger til grønne ideer.

– I løpet av de fem årene siden Grofondet ble lansert har det blitt tildelt over 50 MNOK til 43 prosjekter. Dette er prosjekter som helt konkret bidrar til det grønne skiftet ved å øke verdiskapningen i hele verdikjeden til norske frukter, bær, grønnsaker og poteter, sier Torbjørn Billing leder i Grofondet.

Billing beskriver fondet som en mulighet for produsentene å raskere og uten unødvendig byråkrati kunne realisere de grønne ideene.

I kraft av at det er Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen som står bak fondet har vi sikret god oversikt over behov og muligheter. Tilbakemeldinger fra søkerne våre er at vi er en verdifull tilrettelegger for innovasjon økonomisk og som sparringspartnere i søknadsprosessen.

Kåre Reed driver Smedsvik Gård på Skiold sammen med sin bror. De har drevet med agurkproduksjon siden 90-tallet, og tok over som tredje generasjon av agurk og tomat i 2013.

Kåre er en av initiativtakerne og eierne i et Grofond-finansiert prosjekt som skal undersøke mulighetene for lavere energiforbruk og mer bærekraftig agurkproduksjon med bruk av LED-lys.

– Midlene fra Grofondet var viktig for å kunne realisere prosjektet i seg selv. Støtten er et viktig bidrag for å lønne forskerne fra NMBU og NIBIO som skal analysere store mengder data. Det er en jobb som hadde vært for krevende for oss produsenter å skulle gjøre i tillegg til å drive produksjonen.

– I tillegg bidrar støtten til å generere egeninnsats som kreves for å søke midler fra Norges Forskningsråd.

På Skjold er de i gang med andre sesong med vinterproduksjon. Og om ett par dager er de klare til å plante ut det som skal bli startskuddet på deres del av prosjektet. Den første innhøstingen kan begynne allerede etter 16 dager.

– Vi har 8 ½ mål med lys bestående av 2 ½ mål med LED som eneste lyskilde, 5 mål med en kobinasjon av LED og halogen og 1 mål med kun halogen. Vi som deltar i prosjektet tester ut ulike spekter av LED, og når dataen fra de ulike løsningene er samlet inn og analysert vet vi mer om hvilket LED lysspekter som er optimalt for avling og kvalitet.

Vi må likevel vente til nærmere juni før vi kan forvente de første resultatene fra prosjektet. – LED-teknologi er kostbar investeringsmessig og vi vet foreløpig ikke nok om eksempelvis holdbarheten sammenlignet med halogen, sier han.

Det eneste han vet sikkert er at LED krever mindre strøm. – Det er et lyspunkt når vi et hvor krevende det er å drive miljøvennlig og økonomisk bærekraftig med de økende prisene på strøm, emballasje og frakt som vi opplever nå.

Søke Grofondet? Neste søknadsfrist er 14. januar 2022 og blir det for kort tid er det ny mulighet 25. august.

Om Grofondet Prosjektet er støttet av Grofondet som er opprettet av Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA.

Er du usikker på om ideen din passer til å søke finansiering fra Grofondet, kan du ta direkte kontakt med Grofondets leder Torbjørn Billing eller FoU-sjef i Gartnerhallen Ellen Hovland.

Relaterte artikler

Laptop og kaffekopp
22. mai 2023     #FoU og innovasjon
Planter på pall
3. april 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller