Mindre plantevernmidler i norsk frukt og grønt

Norske epler i kasse

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: BAMA / Rune Kongsro
Sist oppdatert: 3. november 2021

Norske produkter inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land. Det viser Mattilsynet og NIBIOs årlige kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler.

I forbindelse med den årlige offentlige kontrollen av plantevernmiddelrester i næringsmidler, analyserte Mattilsynet og NIBIO i 2020 mer enn 1200 prøver av ulike produkter. Varene var både norske, fra EU-området, og fra andre land.

I en pressemelding fra Mattilsynet om analyseresultatene, kommer det frem at norsk mat inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn næringsmidler fra andre land.

68 prosent av de norske produktene inneholdt ingen plantevernmiddelrester mot 41 prosent for produkter fra EU/EØS og 45 prosent for produkter fra tredjeland.

– Våre overvåkingsprogrammer av plantevernmiddelrester i næringsmidler bekrefter den gode situasjonen vi har for produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge. Også for utenlandske produkter kan vi slå fast at det er få funn av plantevernmiddelrester over grenseverdiene, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet i pressemeldingen.

Plantevernmidler er viktige for å kunne produsere mat av høy kvalitet og opprettholde lønnsom produksjon. Samtidig er bruken strengt regulert i Norge, fordi myndighetene er opptatt av å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler.

For å begrense omfanget og faren ved å bruke plantevernmiddel, er det satt et høyeste tillatte nivå av plantevernmiddelrester i næringsmidler (grenseverdi/MRL) for et plantevernmiddel i ulike produkter. Dette er for å sikre at maten som tilbys forbrukerne er trygg og at plantevernmidler blir brukt på en måte som ivaretar hensynet til både miljø og god agronomi.

Les også: Bruker UV-lys til å forebygge plantesykdommer

Relaterte artikler

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller