Norske forbrukere ønsker seg norske epler til jul. – Det er med stor glede at vi kan innfri et etterlengtet juleønske med nye eplesorter og lagringsteknologi, sier Gartnerhallens sjefsnisse og administrerende direktør, Elisabeth Morthen.
Tradisjonelt har den norske eplesesongen blitt avsluttet i november, og tollen på importerte epler blir redusert 1. desember.
Norske epleprodusenter og pakkerier har de senere år investert i nye sorter og ny lagringsteknologi som gjør det mulig å forlenge sesongen gjennom hele den kalde mørke tida. Det betyr at du kan kjøpe norske epler til julefeiringen.
– På tross av knallhard konkurranse fra importen kan vi nå levere norske epler i vinterhalvåret. Det er spesielt gledelig for de forbrukerne som har kontaktet oss og ønsket seg friske, norske epler til juleribba, sier Morthen.
Et ønske fra norske forbrukere
Morthen forteller at forbrukere i årevis har kontaktet Gartnerhallen for å få norske epler til jul.
– Når vi vet at dette er noe norske forbrukere har etterspurt i så lang tid, er det en glede å kunne levere på det, sier Morthen.
Gartnerhallen har en ambisiøs plan om å øke verdiskapingen fra norsk frukt, bær, poteter og grønnsaker med 150 prosent.
– Skal vi øke produksjonen, må vi først og fremst øke etterspørselen i markedet. Forlenget sesong er noe av det viktigste vi kan gjøre for å øke norskandelen og forbruket av norske produkter, sier Morthen.
Nye sorter for bedre lagring
Å utvide sesongen krever langsiktige investeringer og samarbeid langs hele verdikjeden.
Fruktprodusentene i Gartnerhallen har testet og investert i nye eplesorter som egner seg til lagring, som Rubinstep, Eden og Fryd.
– Epler er ikke bare epler. Noen sorter holder seg godt når de lages, mens andre sorter er best rett etter høsting. Det er en stor og tålmodig jobb å teste ut nye sorter, forteller Morthen.
Moderne lagringsteknologi
Teknologien som benyttes for å få optimal lagring heter Ultra Low Oxygen. Som navnet tilsier handler det om å redusere oksygennivået til “ultralavt” inne i lageret, helt ned til 1 prosent.
– Oksygenet i lagerrommet senkes dramatisk og så tilføres nitrogen og CO2. Det betyr at modningsprosessen går mye saktere. Resultatet blir epler som holder seg sprø og saftige gjennom vintersesongen, forklarer Morthen.
Det er pakkeriene i Hardanger og Telemark som har vært først ute med å investere i den nye langringsteknologien.
Fremtiden for norsk produksjon
Morthen er stolt over at norske epler endelig kan være tilgjengelig i butikk gjennom hele vintersesongen.
– Vi kan med denne nye lagringsteknologien ta et stort byks på å øke norskandelen på epler. Det er ikke bare en gave til norske forbrukere, men også til alle de som ønsker å øke norskandelen på norsk mat. Med fremoverlente bønder og ny teknologi er mye mulig, avslutter Morthen.