Gartnerhallen SA og BAMA Gruppen AS har denne uken signert en intensjonsavtale om etablering av et nytt selskap for sortsutprøving.
– For å lykkes med vekst i forbruk og produksjon av norsk frukt og grønt må norske produsenter ha tilgang på de beste sortene. Fram til nå har dette arbeidet gått for sakte på grunn av begrensede ressurser. Med etableringen av det nye selskapet styrker vi innsatsen og setter fart på arbeidet, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen SA.
Nyheten om avtalen ble lansert på Gartnerhallens årskonferanse denne uken, til stor applaus fra de flere hundre grøntprodusentene i salen. Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen, og konsernsjef i BAMA, Bent Andersen, lanserte nyheten om det nye sortsselskapet på Gartnerhallens årskonferanse denne uken. Her med Runar Hollevik, konsernsjef i NorgesGruppen. Foto: Skjalg B. Vold
Skal finne de beste sortene for norske forhold
Morthen viser til at klima, produksjonsmetoder og forbrukerpreferanser i endring stiller store krav til tilgang på tilpasset sortsmateriale.
– Vi skal finne fram til sortene som er aller best å dyrke under norske forhold, og som forbrukeren vil velge først i butikken. Flere har pekt på behovet for å øke kvaliteten på dagens testing av nye mulige sorter, og å prøve ut flere sorter enn dagens kapasitet tillater. Det nye selskapet skal svare på nettopp dette, ved å drive systematisk utprøving og testing av nye sorter, ikke egen sortsutvikling, presiserer direktøren.
Gjennom Graminor har man i dag norsk sortsutvikling på poteter, frukt og bær. Det har ikke vært noen egen foredling av grønnsaker i Norge siden 1990-tallet.
Selskapet skal dermed være et supplement til sortsforedlingen som skjer i regi av Graminor og utenlandske aktører.
– Vi skal ikke bygge opp egne staber og fagfolk , men samarbeide tett med de som allerede har de beste fagfolka i Norge, som Graminor, NIBIO, NLR og andre. Ved å koble kompetansen om foredling, agronomi og marked vil vi raskere og bedre finne fram til de beste sortsvalgene.
Riktige sortsvalg har avgjørende betydning for norsk konkurransekraft
Både myndigheter og grøntsektoren har pekt på det store potensialet for økt norskandel på frukt og grønt. Ved å sette fart på arbeidet med sortsutprøving er målet å styrke konkurransekraften for norske produsenter.
– Det innebærer ikke at vi eller handelen vil få eksklusivitet til enkeltsorter. Vi vil imidlertid ha midlertidige fortrinn til de sortene som blir valgt ut, fordi vi investerer av egne midler for å teste ut utenlandske sorter. Et slik fortrinn vil kun gjelde noen få år, før sorten fritt kan dyrkes av alle, sier Morthen.
Selskapets drift skal finansieres gjennom et årlig bidrag fra begge eiere, og selskapet skal eies og styres 50/50 % av Gartnerhallen og BAMA.
– Noen hevder at BAMA og handelen med dette selskapet vil styre hva norske produsenter skal dyrke. Det er ikke riktig . Det er Gartnerhallen, produsentenes eget samvirkeselskap, som gjennom vår produksjonsplanlegging bestemmer hva og hvilke sorter våre produsenter skal dyrke. Når enkelte framstiller dette som et rent BAMA-prosjekt undervurderer de Gartnerhallen og norske grøntprodusenter. Snarere vil dette bidra til at norske grøntprodusenter får en solid hånd på rattet i arbeidet med å finne framtidas sorter, avslutter Morthen.
Det nye selskapet vil være eid 50 % av Gartnerhallen SA og 50 % av BAMA Gruppen AS, med 50/50 styrerepresentasjon fra begge selskaper. Styret i selskapet vil beslutte hvilke kulturer som skal prioriteres i utprøvingsarbeidet.