Store muligheter i norsk solbærproduksjon

Øistein Reppe og Stine Mølstad

Av: Redaksjonen  Foto: Privat
Sist oppdatert: 16. juli 2025

Norske bær er ettertraktet blant forbrukerne, men bærproduksjon er sårbart i møte med et klima i endring. – Skal vi øke produksjonen, må vi tenke mer helhetlig enn før, sier solbærprodusent Stine Mølstad.

På gården på Nes på Hedmarken har Stine Mølstad dyrket solbær i over 20 år. Hun har erfaring med både konvensjonell og økologisk produksjon, og har sett hvordan endringer i vær og klima påvirker avlingene.

– Norske solbær er et fantastisk og sunt produkt med stort potensial, men produksjonen er sårbar i møte med nye klimautfordringer, forklarer Mølstad.

De siste årene har vært preget av ustabile sesonger. Våren kom tidlig i år, mens andre år har hun opplevd frost i blomst og barfrost.

– Vi må tenke annerledes enn da vi startet. Å satse på én sort i stor skala er risikabelt. Nå dyrker vi flere kulturer for å spre risikoen, sier hun.

I tillegg til solbær produserer hun i dag økologiske epler, hvitrips, plommer og bringebær – med ulik blomstringstid og økt biologisk mangfold som mål.

– Vi gjør mye for å tilpasse oss klimautfordringene. Vi jobber aktivt med å øke matfatet for insekter og gjøre jorda mer lagelig, forteller Mølstad.

Solbærproduksjon er helt avhengig av insekter til pollinering.

– Tidligere klippet vi gresset mellom radene for at biene skulle gå etter blomstene på buskene. Nå tenker vi helt annerledes. Vi lar løvetannen stå, forklarer hun.

Felles klimautfordringer i Europa

Det er ikke bare norske produsenter som kjenner klimaendringene på kroppen. Mølstad deltar i internasjonale nettverk for solbærprodusenter og ser et tydelig mønster.

– Utfordrende værforhold rammer hele Europa. Tidligere var holdningen at vi kunne importere bær, men klimautfordringer og skadegjørere er ofte enda større problemer lenger sør. Det gjør det ekstra viktig å ta vare på de produksjonsmiljøene vi har i Norge, sier hun.

Markedspotensial i nye produkter

Samtidig som bærproduksjon er sårbart, ser Mølstad også mange muligheter.

– Bær er noe av det sunneste vi kan spise. Jeg tror etterspørselen etter sunnere produkter uten tilsatt sukker vil vokse, og solbær har et stort uforløst potensial, sier hun.

Selv om solbær har en kort sesong, peker Mølstad på at det alltid er «sommer» i frysedisken.

– I dag får man ikke kjøpt fryste norske solbær. Jeg tror mange forbrukere ville ønske seg det, men det krever at vi tenker nytt om høstemåter og logistikk, sier Mølstad.

Behov for helhetlig satsing

Mølstad får solgt alt hun produserer og ser et marked i vekst. Likevel er hun tydelig på at det trengs mer innsats om norsk bærproduksjon skal vokse.

– Vi må tenke nytt og helhetlig. Mer forskning, utvikling av nye sorter og bedre beredskap for klimarisiko er nødvendig. Vi kan ikke løse én og én utfordring – vi må se hele bildet, avslutter hun.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
22. mai 2025     #Produsent
Gartnerhallens Logo
30. april 2025     #Produsent

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller