Mandag og tirsdag denne uken ble store deler av Sør-Norge truffet av ekstremværet Hans, med betydelige nedbørsmengder i flere områder.
– Det er fortsatt for tidlig å si noe om de fullstendige konsekvensene, og vi forventer å vite mer om omfanget over helgen. Men foreløpig tilsier kontakten vi har hatt med medlemmer, regionråd og sentrale kulturansvarlige produsenter i Gartnerhallen, at flere potetprodusenter i Østerdalen, Glåmdalen og Gudbrandsdalen er spesielt hardt rammet, med store potetarealer under vann, sier organisasjonssjef i Gartnerhallen, Gunn Jorunn Sørum.
Hun sier at historiene som nå meldes inn fra flomutsatte bønder gjør sterkt inntrykk, og oppfordrer produsenter som er rammet til å dokumentere skadene og ta kontakt med administrasjonen eller tillitsvalgtsapparatet i Gartnerhallen ved behov.
– Vi jobber aktivt inn mot faglagene i jordbruket og myndighetene for å gi statusoppdateringer fra grøntnæringa, og for å spille inn tiltak som kan avhjelpe i de tragiske omstendighetene. Innspill fra Gartnerhallens produsenter er viktig for å kunne gi god informasjon og prioritere de riktige tiltakene overfor myndighetene, sier Sørum.
Frykter store tap for bøndene
I enkelte områder kan det fortsatt være mulig å berge deler av de flomutsatte avlingene, gitt at vannet trekker seg raskt tilbake. Andre steder er det imidlertid allerede for sent, med dramatiske konsekvenser for de bøndene som er rammet.
En av bøndene som har fått merke ekstremværet, er potetprodusent Thore Sigurd Woll i Solør, hvor rundt 100 mål med småpotet står under vann.
– Dette er kjedelig nå rett før vi er i mål med sesongen. Disse potetene har akkurat blitt store nok, og ble vekstavsluttet nylig. Tapet på forventet salg av dette arealet ligger på mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Jeg er usikker på hva jeg kan få i erstatning, men er redd det ikke dekker halvparten av utgiftene mine, sier Woll.
Se potetprodusent Thore Sigurd Wolls video av flomskadene i Solør:
Gartnerhallen ber om særskilte tiltak for flomrammede bønder
Faglagene i jordbruket møter landbruks- og matminister Geir Pollestad torsdag ettermiddag, for å drøfte tiltak på kort sikt og langsiktig oppfølging av situasjonen.
– Per nå mener vi det både må ses på oppjustering av satsene i ordningen for tilskudd ved produksjonssvikt, som ligger vesentlig under reelle oppgjørspriser. Eksempelvis er satsen for mandelpotet satt til 6,21 i ordningen, noe som ligger rundt 3 kroner under noteringspris det siste året, sier Sørum.
Gartnerhallen har også spilt forskuddsvis delutbetaling som et tiltak overfor de produsentene som åpenbart vil komme inn under ordningen.
– Erfaringsmessig kan det ta tid før endelig taksering og utbetaling kommer på plass, og bøndene har store kostnader til innsatsfaktorer allerede nå til vinteren, sier hun, og presiserer at Gartnerhallen vil komme tilbake med ytterligere tiltak som kan redusere tapet for produsentene som er rammet.
Videre er det viktig å avklare grunnlaget for beregning av tilskudd ved produksjonssvikt, med tanke på kvalitet og avlingsmengde, og eventuelt gjøre justeringer i dette for å sikre en mer treffsikker ordning.
– Sats- og beregningsforskriften legger avling i kilo til grunn for beregningen av tilskudd. Dersom poteter fra arealene som nå er flomrammet faktisk kan høstes, vil man jo ikke nødvendigvis ha en lavere avling i kg, siden det i flere tilfeller er snakk om potet som er nær ferdigvokst. Kvaliteten vil imidlertid kunne være vesentlig forringet, med et tilhørende betydelig inntektstap for bonden. Det er derfor viktig at vi får avklart hvordan den enkelte skal forholde seg til dette i forbindelse med innhøsting og søknad, og om nødvendig justere beregningsmetodikken, avslutter Sørum.
Er du rammet av flommen? Husk å melde inn skaderTilskuddsordningen ved produksjonssvikt dekker avlingstap etter direkte klimatisk skade, som tørke, flom og mye nedbør.
Skader på eiendom, som jordbruksareal, landbruks-/skogsbilveier, skog m.m., som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Skred og flom er eksempler på naturulykker som kan gi krav på erstatning. Ordningen dekker ikke avlingstap.