Vil løfte kålrota med ny festival

Gartnerhallens Logo

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 25. juli 2025

Forbruket av kålrot har falt drastisk de siste tiårene – til tross for at det er en allsidig, god og næringsrik grønnsak. Nå vil Toten Kålrotpakkeri vekke ny interesse for kålrota – med en egen festival.

Fredag 22. august inviterer pakkeriet til tidenes første Kålrotfestival på Toten. Håpet er å inspirere til økt forbruk – spesielt hos de yngre.

– Tenk at en så søt og god grønnsak nesten utelukkende brukes til tradisjonsmat? Hos oss er revet kålrot et fast innslag i tacoen! Den egner seg like godt på grillen og i hverdagsretter, men folk må jo vite om det, sier arrangør for festivalen, Torgeir Narum, leder for Toten Kålrotpakkeri.

Med Kålrotfestivalen ønsker pakkeriet å gjøre noe med dette – ikke med en pekefinger, men med opplevelser, matglede og aktiviteter. – Festivalen byr på alt fra kålrotbowling og traktorhinderløype til matservering med kålrot i nye og overraskende varianter. Det blir også foredrag og fortellinger om kålrotas plass i norsk matkultur, livemusikk og andre kulturelle innslag!, forteller Narum.

Festivalen arrangeres på Toten Kålrotpakkeri 22. august, fra kl. 12:00 til 19:30.

Kålrotfestivalen er en lavterskel møteplass for folk i alle aldre, og vi håper dette kan bli starten på en ny, årlig tradisjon, forteller Torgeir Narum.

En glemt supergrønnsak

Norsk kålrot er tilgjengelig i butikk nesten hele året. Likevel kjenner stadig færre til supergrønnsaken – spesielt unge voksne. Narum legger til at dette gjelder både hva det er, og enda færre vet hvordan den kan brukes.

– Et av målene med festivalen er at flere skal tenke på kålrota slik vi tenker på Nordens appelsin: Kålrot er framtida fordi kålrota er sunn, en klimavinner, allsidig og økonomisk – en skikkelig vinner på kjøkkenet! Sier Narum

Narum legger til at Kålrotfestivalen er ment å være mer enn bare en hyllest til én grønnsak. Les også: Vil løfte norsk kålrot med Nyt Norge-merking.

– Dette handler ikke bare om kålrot. Det handler om å gjøre norsk mat og landbruk relevant igjen for nye generasjoner – men naturligvis med kålrota i fokus denne dagen, legger Narum til.

Bli med!

Kålrotfestivalen er gratis og åpen for alle – enten du er produsent, matinteressert eller bare nysgjerrig på hva man kan bruke kålrot til.

Relaterte artikler

Øistein Reppe og Stine Mølstad
16. juli 2025     #Produsent
Gartnerhallens Logo
22. mai 2025     #Produsent

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller